Гешев: Ако г-н Божков има какво да каже, е добре дошъл, у нас няма смъртно наказание

Общество
19.05.2020 | 17:03 ч.

Главният прокурор, който посети село Ореховица, обл. Плевен във връзка с проведена съвместна акция с МВР по линия на битовата престъпност отговори и на медийни въпроси, свързани с публикациите на обвиняемия Васил Божков в социалните мрежи.

На първо място Иван Гешев изтъкна, че главният прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност, т.е. определя стратегиите и визията за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства са отговорност на конкретни наблюдаващи прокурори.

„Прочетох в пресата, че Антикорупционният фонд е подал сигнал, дали е така, не знам, но ако са подали сигнал и стигне до мен, аз ще го разпределя. Такава е процедурата. Главният прокурор не провежда, не наблюдава и не въздейства на досъдебни производства. Горанов е разпитван по делото Божков един път, ако трябва ще го разпитат пак.

Аз ръководя политиката, стратегията и тактиката на прокуратура. Антикоруционният фонд развиват теорията, че главният прокурор е всевластен и казват, че властта му трябва да бъде намалена, но тя, такава, не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират и искат да взема отношение по конкретен случай, това е шизофренно поведение и поредна серия, гледана няколко пъти.

Подсъдимият Цветан Василев и обвиняемият Васил Божков се опитват да дестабилизират държавата, да пренаредят политическата система и донякъде успяват, защото в държави извън ЕС, като изключим САЩ и няколко други, процедурите по екстрадиция имат политически елемент, т.е. колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взима от политиците. Българската прокуратура си е свършила работата и чака решението на Обединените Арабски Емирства“, заяви Иван Гешев.

Той прикани обвиняемия Васил Божков, ако има нещо да каже, е „добре дошъл, ние сме част от ЕС, стандартите за правата на човека са най-високи в целия свят, смъртно наказание няма, така че не виждам, къде извън ЕС, има по-високи стандарти за правата на човека“, категоричен беше главният прокурор.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати