Главният прокурор: Не ме интересува политическата реакция, няма да има двоен стандарт

Общество
10.07.2020 | 08:22 ч.

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за NoVA. „Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, допълни Гешев.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

На въпроса планирани ли са акциите, защото те следват политически изказвания, Гешев отговори, че това не е реваншизъм, че не съобразяват действията си с изявленията на политиците. Той посочи, че по делото за търговия с влияние разрешенията за претърсване са от неделя. Главният прокурор посочи, че не е нормално да се лобира за заличаване на криминалистическа регистрация, да се използват позициите на някои хора в президенството за подкрепа и лобизъм.

Има хора с политически протекции, но Гешев декларира, че няма да има двоен стандарт, но няма да има и прошка – независимо от длъжността и позицията.

По казуса с Илия Милушев – не може президентството да прехвърля грешките в своята кадрова политика на друг.

Гешев определи действията на президента Радев като тъжни. Той върви по пътя на атакуващите прокуратурата, поведени от Иван Костов, по пътя на тези, които окрадоха създаденото от българския народ, каза главният прокурор. 

Прокуратурата заставала на страната на нормалните български граждани, които искали в затворите да влязат престъпниците.

Той заяви още, че няма намерение да се оттегля. „За какво да подавам оставка? За това, че си върша работата? За това, че десетки недосегаеми олигарси са в ареста или се срият в други страни? За това, че телефонните измами почти спряха?”, коментира главният прокурор. И добави: „Единственият недосегаем човек в България е президентът, докато Конституционният съд не се произнесе”.

Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност за борбата с престъпността. Но и други институции трябва да си свършат работата. "Ще дадем всичко от себе си, защото това е в името на нашите деца", категоричен бе обвинител номер 1.

 

Коментирай

Нико
10.07.2020 | 10:23 ч.
Двоен стандарт има и то се вижа! Да си подгонил някой от ДПСто или от ГЕРБавите престъпници??????Действаш по указани на този който те назначи!
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати