Гозби през Велики пости: Пролетна манджа с коприва

Сити кулинар
05.04.2021 | 17:34 ч.

Продукти:

350-400 г млада коприва

3 по-големи стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

2 с. л. с връх ориз

1 с. л. джоджен

1 с. л. пресен магданоз

1 с. л. червен пипер

70 мл доматен сок + щипка захар

щипка смлян черен пипер

4 с. л. олио

2 с. л. с връх брашно

сол на вкус

по желание 2 с. л. домашна лютеница

орехи

 

Приготвяне:



Копривата се измива и се попарва за 5 минути. В олиото се запържват ситно нарязаният лук и чесън. Добавяме омесените червен пипер и брашно, като бъркаме непрекъснато и веднага след тях се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. По желание може да се сложи лютеница.
Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари оризът и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.
От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.
При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание с орехови ядки.

Ако не постите, може отгоре да натрошите сирене.

Коментирай

Още от Сити кулинар

Всички от Сити кулинар  
 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.