Гърция блокирана от 24-часова стачка срещу възрастта за пенсиониране

Свят
18.02.2020 | 07:55 ч.

Гърция е блокирана от 24-часова стачка срещу повишаване възрастта за пенсиониране.

Стачката засегна силно транспорта в Гърция - на котва за 24 часа остават всички фериботи и товарни кораби. Моряците подготвят протести по всички гръцки пристанища. Градският транспорт в Атина се движи с прекъсване по няколко часа, което затруднява хиляди гърци да отидат на работа. Трафикът на леките автомобили е натоварен.

В стачката участват лекарите от държавните болници, които днес приемат само спешни случаи. В протест са и служителите в общините, както и работещите в държавните учреждения, предава БНР.

Стачката е срещу промени в осигурителната система, които се обсъждат в парламанта и се очаква да бъдат приети в рамките на седмицата. Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис предлага промени в социалното осигуряване като увеличаване на възрастта за пенсиониране. Не се предвижда покачване на пенсиите, което е част от предизборните ангажименти на консерваторите.

Синдикатите призовават за масово участие на протестните демонстрации днес.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи в Атина или планиращи пътуване в града да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване и да се информират за актуалната обстановка на място, като спазват инструкциите и указанията на съответните транспортни компании и на местните власти, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати