Гърция отвори ГКПП „Илинден - Ексохи“ за товарен транспорт

България
08.09.2020 | 09:11 ч.

"От полунощ товарни автомобили могат да преминават през граничен пункт „Илинден” – „Ексохи”, съобщава Министерството на вътрешните работи в сайта си. Водачите на тежкотоварни автомобили трябва да представят QR код.

Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, пише в съобщение на МВнР. Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоява лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева.

По въпроса за отварянето на ГКПП  „Илинден” – „Ексохи”  в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

Пред БНТ представител на превозвачите каза, че обмислят с колеги да заведат един общ съдебен иск срещу гръцката държава на ниво Европа. „Смятаме, че има нарушен основен принцип в договора - свободното движение на стоки, услуги, капитали. Загубите са много за всички, без съмнение. Какво ще точно ще направим, ще видим допълнително", допълни той.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати