Гърция връща 1,4 млрд. евро на пенсионерите

Свят
31.07.2020 | 08:16 ч.

В хода на изказване в парламента, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че правителството на страната през тази година ще върне 1,4 милиарда евро на пенсионерите, чийто доход е бил орязан по време на финансовата криза през миналото десетилетие, пише електронното издание на вестник "Катимерини", цитииран от "Фокус".

Този ход, който допълнително ще натовари бюджета за тази година, идва, докато гръцката икономика страда под мощното въздействие на ограничителните мерки срещу коронавируса.
 
Мицотакис подчерта пред депутатите, че „няма място за допълнителни разпоредби“. „Тази конкретна цена докосва границите на фискалния потенциал на страната“, настоя той.
 
Решението дойде вследствие на неотдавнашното решение на Държавния съвет, най-върховния съд на правния арбитраж в страната, че някои от намаленията на пенсиите, направени през 2015-16 г., са незаконни.
 
Премиерът поясни, че еднократното плащане се прилага само за основните пенсии, а не за допълнителните пенсии или обезщетения. Плащанията ще бъдат извършени на около 2 милиона пенсионери от частния и публичния сектор.
 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати