И българите в САЩ протестират с искане за промяна и оставка на правителството

Свят
26.07.2020 | 12:29 ч.

Българите в Чикаго излязоха на протест с искане за промяна и оставка на правителството в България. Около 50-тина души се сърбраха на Дейло плаза в центъра на града, където обикновено се провежда церемонията по вдигането на българския флаг. Исканията им: Оставка на правителството и край на корупцията в Родината, предава BG-VOICE.

На някои от плакатите пишеше „Искаме американците да емигрират в България, а не българите в Америка“, „Оставка“ и „За чиста и свята република“. Георги, който живее в Уисконсин дойде на протеста с надеждата нещо да се промени. „От много години чакам подобна проява на ентусиазъм от българските граждани“, добави той.

„Радостен и тъжен съм едновременно“, казва организаторът Даниел Дженев „понеже за града с най-голямата българска общност извън България дойдоха само 60 души“. Въпреки това той не е обезкуражен и казва, че с радоста ще организира потворен протест. Днежев, не е единственият разочарован. Георги, който е на 45 години и живее в Чикаго от 18 казва, че е дошъл с очакванията да се разочарова. „За мен България е майка. Не разбирам как може да не дойдат хора. Това е като да си дошъл тук при мащехата си и да не те интересува какво става с майка ти“, сподели имиганта.

На протеста беше и Мишо Шамара – дългогодишен противник на управлениято на Борисов, който не веднъж е призовавал за оставка.

На протеста в събота имаше и малки деца дошли с родителите си като Христо, който казва, че обича да прекарва всяко лято в България. Майката му Красимира казва, че милее за родината и настоява за оставка на правителството, което според нея е корумпирано.

Българите в Ню Йорк удържаха на думата си за втори протест, ако правителството на Бойко Борисов не подаде оставка до петък. „Изненадан съм, че нямаше оставка“, каза Румен Чолаков от „Път на младите“, организатор на протеста. „Не си представях,че въпреки големите протести това правителство ще продължава да се вкопава във властта, без значение от последствията. А последствията ще бъдат по-лоши с всеки изминал ден, след който правителството продължава да се крие“, добави той.

Пред консулството ни в Голямата Ябълка се събра сравнително същата по брой група, но много по-разнородна от първия път. Имаше хора с различни професии и от различни поколения, както и деца. Това според Чолаков е знак за обединение и че всички искат едно и също.

Протестират и българите в Сан Франциско.

 

 

Още по темата

Коментирай

Владимир Йосифов
30.07.2020 | 22:36 ч.
Да срутят нещо. Няма значение от цената. Долу стената !
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати