И Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ

Свят
13.03.2020 | 22:08 ч.

Президентът Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение заради коронавируса, съобщи BGvoice. Той даде пресконференция в Белия дом по темата.

С този акт правителството ще получи повече правомощия да изпраща финансова и друга помощ в щатите и регионите, особено тези, които са засегнати от вируса.

Тръмп каза, че очаква САЩ да разполагат с 4 млн. теста за коронавируса в рамките на една седмица и общо 5 млн. комплекта в рамките на следващия месец. Но той се съмнява, че в крайна сметка страната ще има нужда от цялата тази бройка.

Президентът заяви, че за тестовете ще има опция „drive-thru“, така че хората да могат да останат в колите си, когато се проверяват за вируса.

„Не искаме хората да си правят тест, ако няма нужда и не искаме те да бързат да се тестват. Трябва да го правят, ако имат симптоми“, каза Тръмп.

Президентът каза още, че извънредното положение ще даде нови правомощия на здравния министър Алекс Азар да заобиколи някои правила, уреждащи начина, по който болниците приемат пациентите и колко дълго могат да останат там.

Само преди няколко часа Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че в САЩ има 1678 регистрирани случая на заразени с коронавируса, с 414 повече от предишното преброяване, а броят на починалите е нараснал от 5 на 41, предаде Ройтерс.

Данните са от 46 щата плюс федералния окръг Колумбия. Предишният доклад на федералната агенция обхващаше 42 щата и федералния окръг Колумбия.

Сред тези 1678 носители на вируса 49 са хора, репатрирани от Япония или китайския град Ухан, където започна епидемията.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати