Испанският премиер обяви почти пълна карантина в страната и посочи икономическите мерки

Свят
15.03.2020 | 15:29 ч.

Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на почти пълна карантина в страната за 15 дни, предадоха световните агенции. В страната е обявено и извънредно положение.

Жителите ще могат да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. Железопътният транспорт на средно дълги разстояния ще бъде ограничен. Не се предвижда обаче затваряне на границите.

Санчес обяви и как държавата ще опита да ограничи ефекта от мерките върху икономиката

Премиерът предупреди, че борбата с епидемията ще има сериозно отражение върху икономиката, и обеща, че правителството му ще направи всичко по силите си, за да намали икономическите щети:

„Стигнахме до съгласие да въведем с решение на правителството мерки в цялата страна, за да облекчим икономическите и социални последици от извънредното положение.

На първо място - подкрепа за работниците , предприемачите, за семействата, за най-уязвимите групи от хора.

На второ място - подкрепа за повече гъвкавост на трудовия пазар, за да се избегнат уволнения.

След това - подкрепа за икономическата дейност и предприятията, за да се гарантира устойчивост пред трудностите - временни, но с особена интензивност вследствие на извънредната  ситуация , произтичаща от коронавируса“, каза испанският премиер.

В неделя Испания отчете около 2000 нови случая с коронавирус и повече от сто смъртни случая в рамките на последните 24 часа.

Новите данни показват увеличаване на броя на заразените с Covid-19 в страната до 7 753, а броят на смъртните случаи достигна 288.

Сред заразените е и съпругата на испанския премиер Педро Санчес - Бегоня Гомес, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БНР.

"Бегоня Гомес и премиерът са добре, и двамата са в двореца Монклоа", резиденция на премиера. "Те следват превантивните мерки, наложени от здравните власти", се казва в прессъобщението на испанското правителство. Заразата е била открита при тестове на хора от обкръжението на Санчес, извършени през последните часове.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати