Историческият музей в Тутракан е спечелил проект към Министерството на културата

Култура
08.07.2020 | 08:44 ч.

Сред важните прояви в културния календар на община Тутракан и Историческия музей в Града на българската бойна слава през тази година е честването на 80 години от Освобождението на Добруджа. Във връзка с това музеят е кандидатствал и е одобрено финансирането на негов проект "80 години СВОБОДНА ДОБРУДЖА" към Министерството на културата /МК/, съобщиха от музея.
В края на септември МК, Институтът за исторически изследвания при БАН, Добруджанският научен институт, община Добрич, община Тутракан, Регионалният исторически музей в Добрич, Историческият музей в Тутракан и музеите в Силистра, Балчик, Каварна, Тервел и Дулово организират Национална научна конференция "80 години от Крайовския договор. Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези." Научният форум ще се състои в Тутракан и в Добрич, а научен ръководител е акад. Георги Марков.
Дейностите по проекта включват още издаването на юбилеен вестник "80 години Свободна Добруджа" и мобилна изложба "80 години от възвръщането на Южна Добруджа". Изложбата ще се експонира в Крайдунавския парк на Тутракан.
На страниците на сборника от конференцията, вестника и таблата на мобилната изложба ще се представят нови, непубликувани научни изследвания, архивни източници и илюстративен материал на историци, научни работници, музейни специалисти и краеведи.
Проектът е на стойност 9252 лева.

Източнк: БТА

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати