Иван Гешев: Ясно е, че политици искат да извлекат дивиденти, включително и на гърба на МВР и прокуратура

Общество
28.07.2020 | 12:50 ч.

Прокуратурата отчита спад на кражбите на автомобили, както и на ало измамите. Това обяви във Велики Преслав главния прокурор Иван Гешев. Той е в града заради мащабна спецакция срещу битовата престъпност, която се провежда в три общини на територията на област Шумен. Главният прокурор коментира и протестите.

$Всеки има право да протестира за всичко, което смята, че засяга неговите лични интереси$, заяви главният прокурор по повод протестите. Той обаче призова да се спазват законите, предава Нова тв.

"Не може да говориш за върховенство на закона, а да нарушаваш правилата и да нарушаваш закона. Не може да – най-вероятно да осъществиш състав на престъпление, защото са привлечени към наказателна отговорност лицата, които спряха мотриса в тунелите, където има малки деца, където има жени и бързо се изнесоха по един ескалатор, както всички видяхте във видеото. Това едва ли може да се нарече граждански протест", заяви Гешев.

Въпреки че официално е в отпуск, той коментира и исканията за неговата оставка. 

"Явно е, че се намираме в предизборна ситуация. Ясно е, че политици искат да извлекат дивиденти, включително и на гърба на министерството на вътрешните работи и прокуратура – това си е проблем на политиците. Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове", категоричен е Гешев.

„Благодаря на колегите от МВР, защото заради извънредното положение ситуацията е много тежка. Въпреки трудностите работата продължава и се отчита спад на кражбите и грабежите. Имаше дни, в които кражбите на автомобили бяха по 30 само в София. Днес има дни, в които в цялата страна няма нито една”, заяви Гешев.

Главният прокурор отчете като огромен успех по-малкото случаи на телефонни измами. Тази година те са 30, а според Гешев толкова е бил броят им за ден преди години.

„Прокуратурата, заедно с партньорите от МВР, смята да намали до минимум битовата престъпност”, обяви главният прокурор.

Още по темата

Коментирай