Ивайло Калфин: Трябва да сме подготвени за бум на безработицата

Политика
24.03.2020 | 09:24 ч.

"Предвид ситуацията, в която се намираме, трябва да сме подготвени за бум на безработицата. Най-тежкият удар понесоха туризмът, ресторантьорството, транспорта... там щетите са най-видими. Но ситуацията ще стане много по-тежка и ние трябва да сме готови."

Това предупредии в сутрешният блок на бТВ бившият вицепремиер на страната Ивайло  Калфин във връзка с икономическите последствия у нас заради кризата с COVID-19.

 

 

ln

„Доколкото не се очаква в следващите две-три седмици да се завърнем към нормалния живот, толкова по-тежка ще става ситуацията“, прогнозира Калфин.
 
Мярката държавата да поеме 60 % от възнагражденията на работниците, за да не стига до съкращения е ефективна, но тепърва предстои да се види дали ще бъде приложена успешно. . 

 

,,Към началато на април от ЕС трябва да получим около 800 млн. евро за подпомагане, но тези пари няма да стигнат със сигурност, така че нашият бюджет също би трябвало да поеме ангажимент към бизнеса. За жалост всеки ще плати за тази криза, тя ще е неизбежна'', допълни още Калфин.

,,Не виждам подготовка и страх от правителството да управлява кризата. Икономиката е като жив организъм и когато му спреш въздуха, той започва да умира. Не можеш да отлагаш мерките с месеци в крайна сметка. Знаете ли, аз съм изненадан, че все още нямаме прогнози за какъв спад на икономиката трябва да се готвим. В Германия, например, знаят, че този спад ще е между 7 и 20 процента. Трябва да се излезе и да се каже какви ще са загубите при първи вариант и какви ще са при втори вариант'', посочи в заключение бившият вицепремиер.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати