Всички партии в парламента, без ГЕРБ, отчетоха проблемите в Изборния кодекс

Политика
12.11.2019 | 13:50 ч.

"Обединихме се, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния процес."

Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се създаде временна комисия за промени в Изборния кодекс, съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Всички парламентарни групи, без ГЕРБ, приеха поканата на парламентарната група на БСП за работна среща относно подобряване на изборното законодателство. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че ще се търсят общи теми на съгласие. Мотивът е големият брой недействителни бюлетини. Според левицата те са над 600 000. Задава се и въпроса защо не се инвестира в подготовката.

"Доколкото ние днес водим един предварителен разговор без съгласието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на изборния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев и посочи, че днес се прави това предложение към колегите им от ГЕРБ.

"Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя", посочи още Цонев. Той посочи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ясно е казала, че всяка парламентарна група е представила проблемите, които трябва да се решат. "Но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите", обясни още Цонев.

„Излизаме с конкретно предложение, то е и към ГЕРБ – заедно да излъчим свои представители и да се създаде временна комисия, която да разгледа предложенията на всички парламентарни групи. Нужно е  към тази комисия да се включат и експерти, защото за машинното гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците е нужна голяма експертиза”, призова Нинова. Тя  обясни, че партиите са се обединили около това, че не бива да се променя сега действащата норма за 100 % машинно гласуване, като също така продължава да се търси вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на списъците. „Ще предложим и на ГЕРБ- заедно в тази комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, такава каквато е", завърши Корнелия Нинова.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати