Изтъкнати лектори обясниха начините за превенция на рака на онкологичен семинар в Русе

Общество
11.11.2019 | 13:02 ч.

Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров взе участие в първото издание на семинара с практическа насоченост "Избираме живота!". Форумът се проведе миналата седмица в хотел "Рига" и бе посветен на Световния месец за борба с рака на гърдата.

Негов инициатор и организатор е д-р Даниела Колева, като целта бе да се насочи общественото внимание към превенцията на онкологичните заболявания. Според д-р Колева семинарът е адресиран най-вече към здравите хора, не само към пациентите, които вече имат поставена онкологична диагноза. "Искахме да разкрием на присъстващите какво могат да променят в живота си, за да сведат до минимум риска от раково заболяване, как влияят на организма ни начинът на дишане, качеството на храната и на водата, която приемаме, и физическата активност в ежедневието ни.

" Д-р Колева е категорична, че облагите на цивилизацията крият рискове за отдалечаването ни от правилното функциониране на човешкия организъм. При много жени прекомерната им отдаденост на ангажиментите в ежедневието към семейство, кариера, грижи за близките, в един момент може да ги постави в състояние на постоянен стрес. А именно стресът е ключовият фактор за появата на раковите клетките в организма. Затова лекторите на семинара се постараха автентично и на достъпен език да обяснят как можем да предотвратим появата на онкологични заболявания. Д-р Камен Кожухаров говори пред присъстващите за превенцията и колко важно е да се открие туморът в ранен стадий чрез профилактични прегледи и съвременни методи на изследване.

Д-р Татяна Матева - специалист по обща медицина и специализант по хранене и диететика, даде насоки как да се избират и съчетават храните, така че да не ни разболяват. Специално за да изнесе лекция на семинара пристигна и Теодора Ангелова - холистичен коуч с опит в работата с хора с онкологични заболявания и с техните близки. Тя разясни подробности за цялостния подход към съхраняване и възстановяване на здравето и влиянието на хроничния стрес, на мислите и емоциите за възникването на болестни състояния. Организаторите на семинара "Избираме живота!" предвиждат той да се превърне в традиционно събитие за Русе. Затова на следващите издания отново канят всички, които се вълнуват от най-важния избор, който се налага да правим всеки ден - да бъдем здрави или да приемем болестите като наша съдба!

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати