Извънредно положение за бизнеса в Русе: „Монтюпе“ затвори до 12 април, „ВИТТЕ Аутомотив“ работи на смени

Бизнес
27.03.2020 | 08:43 ч.

Русенски работодатели призоваха да не се съкращават работници, а да се пускат в отпуск.

„Най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето в Русе  -  Монтюпе“ и  „Витте аутомотив“ спират производствата си“, алармира в свое съобщение вчера, 26 март, Българската браншова камара – Машиностроене. От „Витте Аутомотив“ обаче отрекоха пред БРЯГНЮЗ, че преустановяват производството си.

В съобщение от фирмата заявиха, че работата  е организирана на групи, което позволява на всяка от тях да бъде изолирана  (членовете й да си останат вкъщи) минимум 14 дни. За администрацията е въведена работа от вкъщи, като винаги има представител от съответния отдел в компанията.

„Компанията ще направи всичко възможно да запази  своите служители, като ще  приложи всички  мерки, предложени  от  държавните  органи  в  условията   на   извънредно положение“, се казва в изявлението от компанията. Осигурени  са дезинфекциращи   комплекти за почистване на техниката в производството и повърхностите във всеки офис.

За всеки от 920-те служители  са закупени  маски  за  еднократна и многократна употреба. Въведено е  измерване на температурата  два  пъти  на ден - при влизане на работа, както и по време на работа, за да се изключат възможни случаи болни хора да влязат във фирмата. Работните места са на разстояние от  1,5м, а персоналът е разделен на малки групи. Служебният транспорт се дезинфекцира между смяната на смените, като всички шофьори са  с предпазни  маски,  както и персоналът,   който пътува.  Компанията   прави   редовна глобална дезинфекция  на завода, като  всеки ден  е на разположение  медицинско лице.  От  началото на месец   март  е съставен оперативен щаб, който всекидневно следи ситуацията и взема мерки съгласно промяната в епидемичната обстановка и адаптира превантивните мерки, казват още от „ВИТТЕ Аутомотив“.

От  „Линамар България“ или „Монтюпе“, изпратиха до медиите съобщение,  в което се казва, че няма да работят  и да приемат транспортни средства и посетители  през 14 и 15 седмица от месеца, което е до 12 април включително, както гласи и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се удължава срокът по прилагане на мерките в извънредното положение. „Монтюпе“ посочват като единствена причина за спирането на дейността си през този период извънредното положение заради COVID-19.

Междувременно среща с представители на бизнеса в Русе проведе зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост  Златомира Стефанова.

На срещата присъстваха Елеонора Иванова – изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, Милен Добрев – ръководител на Русенската търговско-индустриална камара, председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България – инж. Красимир Атанасов, проф. Красимир Ениманев – изпълнителен директор на Русенска стопанска камара, регионалният представител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – Милка Трифонова и председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе – Красимир Иванчев.

Ситуацията за бизнеса в региона е изключително трудна, а негативните ефекти от извънредното положение тепърва ще се усещат, коментираха представителите на работодателите. Те съветват фирмите, които членуват при тях, да не освобождават служителите си, а да ги пуснат в платен отпуск. Ако това е невъзможно – персоналът да излезе в неплатен отпуск за не повече от месец.

Фирмите, които имат бизнес в Румъния, са изправени пред още едно предизвикателство, сподели изпълнителният директор на БРТПП Елеонора Иванова – от сряда е в сила задължителната 14-дневна карантина за всички хора, които влизат в Румъния от България и това на практика спира развитието на компаниите, които работят на двата пазара.

От Русенската търговско-индустриална камара съобщиха, че издават сертификат за форсмажор. Той дава възможност на фирмите, които не могат да изпълнят сроковете за поръчки или доставки заради извънредното положение, да го представят на своите контрагенти.

 

 

 

 

lt

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати