Живописецът Йордан Кисьов: Едни виждат в картините ми сълзи, други съзират усмивки

Култура
19.01.2015 | 16:44 ч.

 

Екип „Силистренски бряг”

 

Изявеният живописец Йордан Кисьов от Силистра стана на 70 години, които отпразнува на домашно парти в компанията на своите близки. По този повод той подготвя и юбилейна изложба, насрочвайки я обаче за късната пролет, когато времето се затопли.

„Това, че вече съм на 70 изобщо не ме притеснява, напротив - чувствам се все така неудържим и готов за работа. Дори и в момента творя, създавайки най-новите си неща. Не съм правил статистика колко картини съм нарисувал и къде са повечето от тях сега. Живите идеи изместват старите, затова нямам време за равносметка, трябва да ги осъществя. Защото идеята става изкуство, когато се реализира”, сподели майсторът на четката и палитрата.

Йордан Кисьов е роден на 19 януари /Йордановден по стар стил/ 1945 г. в село Бисерци, Разградско, откъдето по-късно се преселва в Силистра заедно с родителите си. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1973 г. постъпва на работа като уредник в Художествената галерия, на която по-късно става директор, какъвто бе до оттеглянето си в пенсия през 2013 г.

Реализирал е безброй самостоятелни изложби, активно участва и в различните пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976 г. През 1986 г. получава званието „Заслужил деятел на културата”, връчено му от тогавашния Комитет за култура при Министерския съвет. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави. От 2013 г. е член и на Представителството на СБХ във Велико Търново, където много го ценят и редовно го канят да се включва в проявите им.

Кисьов е един от най-големите ни днешни художници, налагайки собствен оригинален стил и служейки си предимно с поставангардните методи. Автор е на множество абстрактни и футуристични неща, включително огромни пана, инсталации и триптихи, които са просто неотразими. Използва неконвенционални изразни средства и постоянно твори, без да знае умора. Обича да експериментира, да разчупва клишетата, работейки на границата между колажа, пластиката и живописта. Постига релефност, дълбочина, обем, превръща всичко в знаци, символи и метафори. Прибягва и до прийомите на експресионизма, спомагащ нещата му да изглеждат още по-екстремни, динамични, раздвижени.

Не се смята обаче за концептуалист, тъй като го привлича по-скоро карнавалното, артистичното, онова, което е антитеза на сивотата и прозата в живота. Рисуването за него е приключение, авантюра, пътуване в имагинерни, незрими светове, а защо не и изтънчено бягство от действителността.

„Идеите ме връхлитат една след друга и няма как - трябва да съм във форма и да ги отразявам върху платното. Още повече, че осенението при мен е винаги свише, само дето парите все не достигат. Какво виждат зрителите в платната ми – едни виждат сълзи, други съзират усмивка”, твърди творецът, когото екипът ни поздравява с юбилей.

Междувременно Художествената галерия в Русе отбеляза годишнината на силистренеца, като експонира в първата си за годината изложба „Юбиляри” и творби на Кисьов от 70-те и 80-те години. Според кураторите на експозицията творбите на живописеца са в пълен контраст със суровите догми през онова време, извън ограниченията на класовото изкуство.

Честито, Данчо, да си жив и здрав, и нови успехи!

 

 

Директорът на Художествената галерия също празнува рожден ден

 

Любопитен факт е, че вчера рожден ден отпразнува и приемникът на поста директор на Художествената галерия – Йордан Колев. Силистренският скулптор почерпи приятели и колеги по повод 64-годишния си рожден ден. 27 тематични изложби организира Колев миналата година. В Зала 13 са проведени... 13 прояви от местен и национален характер. Художествената галерия се утвърди като средище на богат културен живот, е споменато и в отчета на общинското ръководство за 2014 г.

Голяма е ролята на Йордан Колев да привлече с изложби в галерията младите силистренски творци, изявили се вече с 4 експозиции.

За рождения си ден директорът на културната институция си пожела... ремонт на покрива и фасадата на галерията.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати