Как повлия Covid-кризата на предприятията у нас?

Бизнес
27.05.2020 | 14:53 ч.

Близо 60 на сто от предприятията в България отчитат намаление на приходите от продажби в сравнение с март. Това показва изследване на Националния статистически институт, свързано с ефектите на Covid-кризата върху най-засегнатите сектори на икономиката.

53,5% от предприятия са имали намаление в приходите от печалби, 32% от предприятията твърдят, че не са имали промени в приходите, а 9,5% регистрират ръст в печалбите.

Разпределението по икономически дейности показва, че 70.6% от предприятията в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. За индустрията този процент е 52.9%, за строителството - 51.2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 56.3%. В строителството са 43 процента.

По отношение на наетия персонал 41.8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „дистанционна форма на работа“ - 28.0%, и „неплатен отпуск“ - 24.4%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 17.2% от участвалите в анкетата предприятия

Съкращаване на персонал са предприели близо една  пета от предприятията.

За следващия месец 90 процента от анкетираните фирми са оптимисти, че ще продължат дейността си.

7 на сто очакват временно да преустановят работа, а процент и половина прогнозират, че ще прекратят дейността си.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати