Кебап в тиква

Сити кулинар
25.12.2019 | 16:31 ч.

Продукти:

 

1 тиква, около 3 кг

около 1 кг свинско месо /телешко, пилешко/

300 г гъби

3 големи глави лук

1 морков

чубрица

черен и червен пипер

 сол

 

Приготвяне:

 

Тиквата трябва да е от така наречените "свински тикви", понеже този сорт тикви има много твърда кора и се запазва формата. Белите тикви са с тънка кора и се губи формата и ефектът от сервирането.

Отрязваме кръгло капаче от върха на тиквата и хубаво я почистваме отвътре от семките. Месото, нарязано на късове, задушаваме в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук. Оставяме за около 5 минутки да поври и прибавяме нарязаните морков и гъбиСлагаме сол, пипер /по желание може и една щипка лют пипер/ и чубрица. Може да се сложи и малко целина или магданоз. В кебапа трябва да има течност, защото после се получава сос и е по-вкусно.

В тавичка, на дъното на която сме сложили малко вода, поставяме тиквата и я пълним с друсания кебап, затваряме с капачето. Забравяме във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата, по-бързо се изпича. Трябва отвън хубаво да стане златиста.

А като се махне капачето, може да се провери дали самата тиква е омекнала. Много е важно печенето - нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова.

Сервира се като се реже парче тиква и кебап.

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати