Кекс „Една педя“ без набухвател

Сити кулинар
06.08.2023 | 16:47 ч.

Може би се досетихте, че сме нарекли така кексът, чиято рецепта ще ви предложим по-долу, защото става толкова бухнал и надут, че едва го обхващаш с дланта си.

Този вид сладкиш е толкова популярен, че няма нужда от повече обяснения. Въпреки това всяка домакиня знае, че въпреки че е толкова прост и лесен за приготвяне, не винаги ти се получава и във всеки момент може да те „изложи“.

Ето с тази рецепта обаче рядко ще имате ядове.

 

Необходими продукти:

 

1,5 чаши брашно;

1,5 чаши захар;

6 яйца;

0,5 чаша олио;

0`5 чаша газирана (или гореща) вода;

Ванилия или друг аромат по желание.

 

Начин на приготвяне

 

Белтъците и жълтъците се разделят и се разбиват по отделно. Към жълтъците прибавете захарта и ванилията и ги бийте с михсер до побеляване и увеличаване на обема. Към пухкавата смес постепенно прибавете олиото, продължавайки разбиването. По същи начин прибавете и водата.

Сменете бъркалките с тези за тесто и продължите да разбивате, като прибавяте на няколко пъти пресятото брашно.

Отстранете миксера и към сместа прибавете разбитите на гъст сняг белтъци. Внимателно ги размесете с шпатола до хомогенна смес.

Изсипете я в предварително приготвена кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Ако искате сладкишът да ви се получи шарен, отделете три лъжици от бялата смес и да ги объркайте с 1 л. какао. След това с въртеливи движения на лъжицата ги прибавете към сместта по цялата дължина на тавата.

По желаие, можете да нарежете на резени една обелена ябълка и да ги забиете на равни интервали дълбоко в сместта. 

 

Още рецепти ще намерите в кулинарното списание "Сити кулинар" - безплатно приложение на петъчния брой на в. "Бряг"!

 

 

 

 

 

 


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.