Може би се досетихте, че сме нарекли така кексът, чиято рецепта ще ви предложим по-долу, защото става толкова бухнал и надут, че едва го обхващаш с дланта си.
Този вид сладкиш е толкова популярен, че няма нужда от повече обяснения. Въпреки това всяка домакиня знае, че въпреки че е толкова прост и лесен за приготвяне, не винаги ти се получава и във всеки момент може да те „изложи“.
Ето с тази рецепта обаче рядко ще имате ядове.
Необходими продукти:
1,5 чаши брашно;
1,5 чаши захар;
6 яйца;
0,5 чаша олио;
0`5 чаша газирана (или гореща) вода;
Ванилия или друг аромат по желание.
Начин на приготвяне
Белтъците и жълтъците се разделят и се разбиват по отделно. Към жълтъците прибавете захарта и ванилията и ги бийте с михсер до побеляване и увеличаване на обема. Към пухкавата смес постепенно прибавете олиото, продължавайки разбиването. По същи начин прибавете и водата.
Сменете бъркалките с тези за тесто и продължите да разбивате, като прибавяте на няколко пъти пресятото брашно.
Отстранете миксера и към сместа прибавете разбитите на гъст сняг белтъци. Внимателно ги размесете с шпатола до хомогенна смес.
Изсипете я в предварително приготвена кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Ако искате сладкишът да ви се получи шарен, отделете три лъжици от бялата смес и да ги объркайте с 1 л. какао. След това с въртеливи движения на лъжицата ги прибавете към сместта по цялата дължина на тавата.
По желаие, можете да нарежете на резени една обелена ябълка и да ги забиете на равни интервали дълбоко в сместта.
Още рецепти ще намерите в кулинарното списание "Сити кулинар" - безплатно приложение на петъчния брой на в. "Бряг"!
Коментирай