Хуманитарна криза след пожара в най-големия бежански лагер в Гърция

Свят
09.09.2020 | 19:30 ч.

Хиляди мигранти се оказаха без подслон след големия пожар, който опустоши в ранните часове на днешния ден лагера „Мория” - най-големия бежански лагер в Гърция. Лагерът приютява близо 12 700 кандидати за убежище, което е четири пъти повече от неговия капацитет за настаняване. Освободени бяха и 200 затворници, които чакаха депортация. Не се съобщава за пострадали.

Предполага се, че пожарът е подпален умишлено. „Мория” беше поставен под карантина, след като бяха установени случаи на коронавирус. Все още не е ясно къде ще бъдат настанени хората от лагера.

„След пожара на остров Лесбос сега има хуманитарна криза. Темата за бежанците продължава да е актуална за ЕК. Ние сме външна граница на ЕС, но към момента нямаме молба да приемаме бежанци. ЕК ще помогне на правителството на Гърция. Крайно време е да имаме единно решение за бежанците.” Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Светът и ние" по БНТ. "Не искаме да се повтаря ситуацията от 2015 г. с бежанците. Вече ние сме по-подготвени. Трябва обаче да има единно решение по този въпрос", категорична бе тя.

В същото време председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес дълбоката си тъга заради пожара, който опустоши лагера „Мория”, като заяви, че ЕС е готов да окаже помощ, предаде АФП. Тя съобщи, че заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас ще замине за Гърция възможно най-скоро.

По-рано днес европейският комисар по миграцията Илва Йохансон обяви, че ЕС финансира прехвърляне и настаняване в континентална Гърция на 400 деца и юноши от „Мория”.

Германският министър на външните работи Хайко Маас, чиято страна председателства ЕС, призова страните от Европейския съюз да окажат помощ на Гърция след пожара в бежанския лагер на остров Лесбос, като приемат бежанци.

Европейската комисия се очаква да представи на 30 септември своето предложение, което няколко пъти бе отлагано, за Нов пакт за миграцията и убежището.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати