Кирил Ананиев: Дейността на зъболекарите не е преустановена, ако установим струпване на хора, ще затваряме магазини

Общество
14.03.2020 | 15:19 ч.

"Дейността на зъболекарите не е преустановена. Има отлив на пациенти, които предварително са се записали, но не отиват да извършат съответното лечение, но това вече е решение на самия гражданин, който с различни подбуди може де не отиде – това е страхът."

Това каза в изявление в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев по повод заповедта му за затваряне на магазини, търговски обекти, ресторанти и взетите мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Може би се притесняват от това, че чрез манипулации в устната кухина може да бъдат заразени. Но те продължават да си работят нормално, както всички останали заведения за болнична помощ“, обясни той.

"Ще повторя отново заповедта. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. 

Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. В моловете могат да работят единствено хранителните вериги, аптеките, дрогериите и банковите офиси. магазините по търговските улици - за дрехи, за обувки, строителни магазини, фризьорски салони, могат да работят, като се спазват строги хигиенни изисквания и не допсукат струпване на много хора. Ако установим струпване на хора, магазините ще бъдат затваряни", разкри Ананиев. 

"По отношение на сватбите в малцинствените групи ще наложим по-строг контрол, за да няма струпване на много хора", допълни го вътрешният министър Младен Маринов."

"Не затваряме хотелите по курортите. Там даваме възможност на собствениците да организират кетъринг по стаите и да няма събирания в ресторанта на комплекса. Същото важи и за магазинчетата за сувенири и цветя. Там говорим за личната дисциплина собствениците, които не трябва да допускат струпване на хора в магазините си. Ако установим такова струпване, ще затваряме магазините. Мерките са преценени. Предпочитаме да ги въведем сега, вместо след няколко месеца, когато може да ни струва много по-скъпо. Мерките са прецезирани и не спират работата на икономиката.

Ако се прецени, че има пик на заразата, може да втърдим мерките и обратното, ако има спад, можем да отменим част от мерките. Към момента наложените мерки са гъвкави и не мога да кажа, че спират живота в държавата. Пак ще повторя, че те са прецезирани и целта им е да не се допуска струпване на хора", подчерта Кирил Ананиев. 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати