Кирил Ананиев: Няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра

Политика
06.03.2020 | 16:25 ч.

"Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо".

Това заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел, предаде Нова тв.

"Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система", стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът риторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами, ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - шест? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества министърът коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички. „Като резултат качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова онези, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Още по темата

Коментирай

Марта
06.03.2020 | 19:39 ч.
Dnes.bg ТЪРСЕНЕДНЕС | 95 Ананиев: Не може популистки да кажем "да" на всичко! КОМЕНТАРИ НАПИШИ КОМЕНТАР 90 Марта преди 0 секунди 1 0 Г-н Ананиев, коментирате символичните заплати на сестрите, но защо не коментирате заплатите на Вашите измислени "съветници" в пенсионна възраст, с които сключвате договори за по 3000лв. на месец или пък за високите заплати в т.нар. здравни търговски дружества където се разпределят баснословни суми?! Докога ще прикривате корупцията в здравната система. Защо?
 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати