Кметът Стоилов за пожара в Дунарит: Ситуацията е овладяна! /Видео/

Общество
27.09.2019 | 14:53 ч.

 

Овладяна е ситуацията след пожара в „Дунарит“. За щастие няма пострадали хора. Благодаря за бързата реакция и професионализма на екипите от пожарната служба, спешната помощ, органите на реда и ръководството на завода! Изказвам признателност и към Yavor Michev и Georgi Hristov, които подпомогнаха операцията и направиха възможно проследяването и контролирането на пожара от въздух с дронове. Това коментира кметът Пламен Стоилов за ситуацията с пожара в Дунарит.

 

Както вече писахме, сигналът за избухналия пожар е постъпил на тел. 112 в 10,56 часа, уточниха от МВР. Горяли са кабели в цеха за тротил. Към мястото са насочени екипи на пожарната служба, повикани на разположение са и допълнителни екипи пожарникари, на мястото пристигна и  директорът на ОДМВР-Русе. Работещите в завода бяха изведени от цеховете. Заради пожара, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пристигна в Русе по разпореждане на министър Младен Маринов.

 

Новината за инцидента свари директора на "Дунарит" Петър Петров във Велико Търново, той спешно отпътува за Русе. "Когато пристигна и видя с очите си, пипна с ръце, помириша, тогава ще кажа какво е положението", каза за "Брягнюз" Петър Петров, докато пътуваше. "Веднага тръгнах, но все пак са си 100 км..., каза притесненият Петров. - знам само, че пожарът е овладян. Все още не зная подробности, може би вие /журналистите - б.а./знаете повече от мен. Има процедури на противопожарната безопасност, които трябва да се спазят. На въпроса дали има подозрения за причините на пожара, извън споменатите / че е тръгнал от кабели/, Петров лаконично отговори: Не ми се и помисля друго...

 

Междувременно всички прозорци на къщите в най-пострадалото село от големия взрив през 1993 г. село Николово, бяха отворени по разпореждане на кметската управа. На обществените сгради също. Децата бяха евакуирани от детската градина и училището, родителите ги прибраха. Хората се страхуваха от взрив от пожара.

Разпореждането за прозорците е дадено, макар че хората тук си знаят, помнят още от 1993 г. какви мерки трябва да вземат при заплаха от взрив. Прозорците се отварят заради взривната вълна. Кметът на селото Марийка Генова е в отпуск като кандидат кмет на предстоящите избори. Управлението на селото е в ръцете на и.д. кметът Виолета Димитрова, на която днес й е за първи  ден в кметския кабинет. Децата от детската градина са закарани по домовете, разпуснати са учениците. По заповед на кмета на Община Русе Пламен Стоилов беше назначено непрекъснато наблюдение на дигата на езерото в лесопарка Липник, за да се предпази селото от наводнение при евентуален взрив. Всички са на бойна нога, въпреки че пак повтарят "засега сме спокойни, непосредствена опасност няма".

 

 

 

 

 

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати