Кога е оправдано да се използва свинска мас?

Сити кулинар
09.02.2017 | 11:04 ч.

За кои ястия е оправдано да се използва свинска мас? Специалисти отговарят на този въпрос в рубриката "Сила за живот" на „24 часа”.

 

"Неправилно е свинската мас да се смята за забранен продукт. Наред с олиото тази традиционна за българската кухня мазнина е имала по-широко приложение в миналото. В сравнение с другите най-често употребявани животински мазнини - краве масло, говежда и овча лой, свинската мас трябва да бъде предпочитаната. Както за своите кулинарните качества, така и поради хранителната и биологичната си стойност, обяснява д-р Митко Ригов. Важно е да се знае, че свинската мас следва да се предпочита и пред маргарина. Подходяща е за кулинарни приложения без термична обработка – например на филийка пълнозърнест хляб със ситно нарязани зелен лук, магданоз, счукани 2-3 скилидки чесън, а също и в други комбинации по вкус. Но това не изчерпва приложенията. Свинската мас има по-нискта топлопроводимост и стабилност при термична обработка. Отделянето на по-малко перокисни продукти при нагряване в сравнение с растителните мазнини (олио, зехтин и др.), я прави технологично и здравословно за предпочитане при някои кулинарни обработки. Подходяща е основно за печене на тестени изделия като традиционните за нашата кухня тутманици, баници, някои сладкиши и др. Добър избор е за приготвяне на зеленчуци на тиган и на фурна и особено за картофи. Подходяща е за пържене на яйца. Може да се използва и за аламинути от месо и кайма на тиган. Допустимо е, разбира се, използването и за други ястия, но това е въпрос на вкус. Не е характерно приготвянето със свинска мас на супи, независимо от вида им, на подлежащи на варене ястия със зеленчуци и бобови храни. Въпреки относително по-високата термостабилност не е желателно да се ползва за пържене и обработка при много висока температура, при която се губят нейните качества и се образуват продукти на окислението и горенето.

 

Използването на свинска мас не е желателна за хора с: хепатит и стеатоза (омазняване, затлъстяване на черния дроб), панкреатит, гастродуоденит, сърдечносъдови заболявания. Употребата на тази мазнина следва да бъде много умерена и само при липса на противоказания. Количество - до 10 грама на ден. За сурова употреба е желателно да се предпочитат растителни мазнини – зехтин, олио от гроздови семки, слънчогледово олио и др. При приготвяне на ястия с месо и птици е препоръчително да не се добавя допълнително мазнина."

Дори известната като привърженик на плодолечението д-р Людмила Емилова казва положителни неща за свинската мас. "Напълно зачерквана от предписанията за здравословно хранене и заклеймявана като вредна за кръвоносните съдове, сърцето и обиколката на талията, свинската мас в последните години претърпя реабилитация и се връща на трапезата ни. Векове наред тя е била основен продукт в кухнята на много народи, както и в българската. В сравнение с голяма част от останалите видове животинска мазнина свинската мас има сериозно предимство - съдържа повече мононенаситени мазнини (47%) средно и по-малко наситени (41%). Също така холестеролното съдържание е в пъти по-ниско в сравнение с това в кравето масло - само 1/3 при директно количествено сравнение. Холестеролът в маста е по-малко и в сравнение с яйцата. За да приемете холестерол, колкото има в едно едро твърдо сварено яйце, ще трябва да изядете една средно голяма чаена чаша мас”, дава пример д-р Емилова. "Присъствието на свинската мас в съвременната кухня е полезно и оправдано, ако продуктът е доставен от сигурен източник и е съхраняван правилно, за да не се допусне гранясването му. Неслучайно в нашата традиция той се е употребявал предимно през зимните месеци, и то само в периодите и дните, в които не се е постило. Не се колебайте да разнообразите менюто с пържени в мас картофи, сервирани след изсушаване върху кухненска хартия. А препечена филийка със свинска мас е по-добър избор от вафла. Но, разбира се, важна е мярката!"

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати