Колаци, постни сарми и ошав за Игнажден

Сити кулинар
20.12.2021 | 18:10 ч.

На 20 декември с деня, посветен на Св. Игнатий Богоносец, започва за българите празнуването на Коледа и идващата Нова година. На Игнажден се отслужва празнична литургия. Народът счита, че от този ден започват родилните мъки на Богородица.

Вечерта се прави вечеря, която е постна. На трапезата се слагат сурово жито и цели орехи. Върху опечената прясна пита или житото се забожда свещ и се запалва.

 

 

Зелеви сарми с булгур и сини сливи

 

Продукти:

 

  12 листа кисело зеле

 6-7 нарязани сушени сливи

100 г стафиди

1 чаена чаша булгур

2 големи глави лук

1/2 чаена чаша зехтин /олио/

1 с. л. мащерка

1 с. л. червен пипер

1 дафинов лист

1-2 зърна бахар

сол, черен пипер

 

Приготвяне:

 

Нарязаният лук се запържва. Прибавя се булгурът и се задушава 2-3 минути. Прибавя се мащерка, черен пипер, нарязани сини сливи, стафиди, по желание може да се добави шафран и се налива 1 чаена чаша гореща вода. Задушават се докато се поеме водата.

Завиват се сарми с големина по избор. Нареждат се в тенджера. Прибавя се дафинов лист и 1-2 зърна бахар. Заливат се със зелев сок и гореща вода. Затискат се с чиния и се варят на слаб огън до готовност. Могат да се сервират полети със запържен зехтин с червен пипер.

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.