Колекторските фирми: Гражданите да продължат да плащат задълженията си, дори в минимален размер

Общество
08.04.2020 | 14:22 ч.

Омбудсманът Диана Ковачева получи отговор от Асоциацията на колекторските агенции в България, в който я уверяват, че ще се съобразят с препоръката на обществения защитник да проявяват индивидуален подход и разбиране към гражданите, пострадали финансово от коронавируса. 

Припомняме, че доц. Ковачева написа препоръка до председателя на асоциацията Райна Миткова – Тодорова, в която отправи апел към фирмите за събиране на вземания да изработят политика с облекчен режим при събирането на дълговете в извънредната ситуация и да подходят индивидуално към изпадналите в неплатежоспособност граждани. 

„В отговор на вашето писмо искаме да ви уверим в готовността на членовете на Асоциацията на колекторските агенции в България да проявим колективна съпричастност и максимална гъвкавост като потърсим индивидуално решение за всеки един наш клиент, с което да облекчим бита му и същевременно ограничим риска от непосилно нарастване на дължимите суми. В духа на вашите препоръки, предлагаме на всички клиенти, които вече изпитват затруднения да погасяват задълженията си, да се свържат с обслужващата ги компания и да обсъдят индивидуален план, съобразен с техните финансови обстоятелства към момента, като проявяваме специално внимание към най-уязвимите групи“, пише в отговор на препоръката на омбудсмана председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Надяваме се да подкрепите апела ни към всеки гражданин с мисъл за утрешния ден да продължи да изплаща задълженията си, дори в минимален размер. Това би спестило натрупването на по-големи задължения след края на извънредното положение и би помогнало за по-бързото възстановяване на икономиката и на личните му финанси, което е важно за всички", пишат още от колекторската асоциация.

Пълния текст на писмото вижте тук.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати