Конституционният съд отмени части от Закона за социалните услуги

Общество
14.07.2020 | 17:27 ч.

Конституционният съд обяви със свое решение от днес за противоконституционни няколко разпоредби на Закона за социалните услуги, след жалба на БСП. Според висшите магистрати отменените вече текстове от три члена на Закона дават широки права на социалните доставчици да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица.

Припомняме, че през месец март тази година, законът беше причината за протестите в страната в защита на българското семейство. Независимо уверенията на социалния министър, Деница Сачева, която отричаше Законът за социалните услуги да се отнася до семействата и семейните отношения, масовото недоволство не стихна. Същият месец БСП внесоха жалба в КС и поискаха законът да бъде преразгледан. От соцпартията представиха 38 страници с аргументи в подкрепа на искането си, като атакуваха целия закон.

Съдът посочи разпоредбите в три члена на Закон за противоконституционни, но отхвърли останалата част от искането като неоснователно. Законът е в сила от 1 юли тази година.

Потърсена за коментар във връзка с решението на КС социалният министър Деница Сачева заяви пред медиите, че съдебно решение не се коментира, а се изпълнява.

 

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати