Кой ще тества с PCR домашните любимци за коронавирус?

Общество
15.07.2020 | 11:24 ч.

Нова заповед на БАБХ вкара в омагьосан кръг собственици на селскостопански животни, ветеринари и дори явно самата Агенция.

Според заповедта, която е факт вече от една седмица, регистрираните ветеринарни лекари и собственици на животни при констатиране на положителни случаи на коронавирус при селскостопанските животни и домашните любимци задължително трябва да уведомят директора на Областната дирекция по безопасност на храните.

Той пък от своя страна, при случай на съмнение и/или положителна проба за Covid-19, трябва незабавно да съобщи на Българската агенция по безопаност на храните.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков заяви за в. „Бряг“, че в България засега няма  установен случай на заболяването при животни.

Проверка на БРЯГНЮЗ сред ветеринарни лекари в града обаче установи, че те не са запознати с въпросната заповед и отказват да я коментират.  Някои от тях неофициално знаят за какво става дума и смятат, че така написана, заповедта на практика е неприложима, защото няма яснота кой ще осигурява PCR тестовете.

Потърсихме за коментар и председателя на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Севил Караманова. Тя обясни за БРЯГНЮЗ, че към момента ветеринарните лекари чакат указания от БАБХ как да прилагат заповедта.

Според проф. Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, който се позовава на данни на белгийския Федерален научен комитет, рискът хората да бъдат заразени от домашен любимец е незначителен в сравнение с опасността от заразяване между хора.

При настоящото ниво на познание за този вирус, домашните животни могат да се разглеждат като епидемиологични „крайни” гостоприемници за коронавируса. Рискът от заразяване на животно от хората е нисък, но се препоръчва на ветеринарните служби и ветеринарните лекари да поддържат повишена бдителност и да извършват епидемиологични изследвания при всякакви нови и съмнителни случаи.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати