Продукти:
300 г леща /зрял боб/
1 морков
1 главичка лук
1 чаена чаша прясно мляко
3-4 с. л. брашно
70 г краве масло
сол
целина
Приготвяне:
Изчистената и измита леща се оставя да кисне в студена вода 1-2 часа, след това се оставя да ври при тихо кипене. Добавят се почистените и нарязани моркови, целина и лук. Вари се до пълно омекване на лещата и се пасира. Брашното се запържва в част от мазнината, прибавят се горещото мляко и отварата от лещата, както и пасираната смес. Посолява се, разбърква се и се оставя да ври 5-6 мин. Накрая се слага останалото краве масло. Сервираме с крутончета от хляб.
Рецепта за крутони
500 г хляб
половин пакетче краве масло
Хлябът се нарязва на филийки с дебелина 1 см. Филийките се нарязват на кубчета, като се нареждат в намазнена тава, поливат се с разтопено масло и се препичат във фурна до зачервяване.
Коментирай