Говорителят на Кремъл за дипломатическия скандал: За нас сръбският народ е братски народ, нали се извинихме?

Свят
08.09.2020 | 13:52 ч.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки скорошния дипломатически скандал между Русия и Сърбия, подчерта, че говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се е извинила за „недоразумението” и изтъкна приятелските отношения и партньорството със Сърбия, както и това, че за руснаците сърбите са братски народ.

Причина за дипломатическия скандал стана снимка от Овалния кабинет в Белия дом, която показа как Вучич е седнал в покорна на вид поза пред американския президент Доналд Тръмп.

Унижаване на Сърбия - така най-кратко може да се разтълкува реакцията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (на снимката), която много директно и образно даде на Сърбия да разбере какво мисли Русия за нейното споразумение в Белия дом, какво мисли за нея и за толкова изтъкваното приятелство и сътрудничество между двете страни, пише белградският вестник "Блиц", цитиран от dir.bg.

Вестникът пояснява, че Захарова в своя профил във Фейсбук накратко се е спряла на срещата в Белия дом във Вашингтон, където президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти подписаха споразумения в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Ако сте поканени в Белия дом, а столът е поставен сякаш сте на разпит, то седите като на снимка 2. Който и да сте. Вярвайте ми”, написала Захарова. На първата публикувана снимка Вучич седи на стол в Овалния кабинет и разговаря с президента Тръмп, който седи на бюрото си, а на втората е известната снимка на Шарън Стоун от филма "Първичен инстинкт", при която актрисата седи на стол и кръстосва крак върху крак.

Вестникът отбелязва, че в социалните мрежи, освен осъждане, публикацията на Захарова е спечелила и многобройни одобрения. Вестникът коментира, че руската държава е създала редица връзки, контакти и влияние на сръбска територия. Така от години Москва финансира в Сърбия многобройни организации, движения и проруски медии - над 100 най-различни организации с очевидна единствена цел - да отдалечат Сърбия от Европейския съюз и НАТО. Вестникът пита дали не е време като начало Сърбия да закрие руската база в Ниш.

По скандала взе и отношение Светът за национална сигурност на САЩ, като приветстват смелостта на президента на Сърбия Александър Вучич. В официалния си профил в Туитър Съветът публикува реакцията на министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин на публикацията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Добре казано: Големината на човек не се измерва с големината на стола, на който седи, нито с големината на силата, от чието име говори, а с големината на смелостта на всеки стол да защитава своя народ и приятелите на своя народ", написал Съветът за национална сигурност на САЩ, цитирайки думите на Вулин, с които той реагира на публикацията на Захарова в нейния профил във Фейсбук.