Крум Зарков: Русе ще започне навреме пръскането на комари, благодарение на активността на кмета

Политика
29.02.2020 | 13:21 ч.

На Отчетно-изборната конференция на БСП Русе днес Крум Зарков спомена, че в отговор на негов въпрос за третирането на популацията на насекоми, финансовият министър Владислав Горанов е гарантирал още вчера, 28 февруари, че ще има необходимите финансови средства за навременното й започване и то благодарение на настоятелните активни действия на кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Вчера по време на парламентарния контрол Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е отговорил на поставния въпрос от Крум Зарков и група народни представители от Дунавският регион във връзка с организираното третиране (дератизация) популацията на насекоми.

Проблемът с третирането на насекомите по дунавските общини засяга дейността на няколко министерства и техните регионални структури. Засяга и не само територията на тези общини. Министър Ананиев отговори, че във връзка със заложените дейности по дезинфекция, дезинсекция и дератизация в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Република България през 2020 г., приет с Решение № 43 от 24 януари 2020 г. на Министерския съвет, през месец януари тази година Министерството на здравеопазването предостави на Министерството на земеделието, храните и горите, Асоциацията на дунавските общини и Българската агенция по безопасност на храните препоръки относно провеждането на координирана дезинсекционна обработка на границата с Република Румъния.

Депутатите са настояли, че трябва бързо да се осигурят средства за да започне навреме ранното третиране на местата на развъждане на комарите още през месец март.

Някои кметове, сред които Пенчо Милков, вече са стартирали процедура за действия за пръскане. Основното е обаче координирането на действията на различните общини. Освен това и координация с общините от Румънска страна. Министърът подчерта, че такива мероприятия не са правени заедно с Румънците поне от преди 7-8 години, и посочи, че неговото министерство активно работи в тази насока.

В заключение Кирил Ананиев увери, че пряко е ангажиран в координацията между различните министерства както и съдействието за осигуряването на допълнителни средства, които да помогнат общините навреме да стартират дератизацията още преди да е настъпил размножителният период на насекомите.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати