Кулинарна екзотика от Милена Георгиева

Сити кулинар
18.04.2012 | 19:06 ч.

Русенката Милена Георгиева е настоящият гост на СитиКулинар. Елегантната бизнес дама се отзова на поканата да приготви свой специалитет и го сподели с читателите на списанието, като изненада не с едно, а с цели пет блюда, които измайстори. Предложенията на Милена са свинско печено с черна бира, шишчета от сьомга с няколко вида гарнитура, екзотичен ордьовър, нейна авторска разработка, и два вида салати: пролетна и ориенталска.

Милена казва, че обича да експериментира като готви и че семейството й я насърчава в кулинарните новости. Като един от тримата директори на шведската фирма за натурална козметика Орифлейм в Русе, на Милена често й се налага да пътува по командировки и семинари из страната и чужбина и тези пътувания са отличен повод да прибави нещо ново към кулинарния си опит. Рецептите й за различни ястия, ордьоври и салати са едновременно заимствани и авторски.

От 17 години Милена Георгиева се е отдала на Орифлейм. Казва, че за нея това е начин на живот, красота, семеен бизнес. По образование Милена е детска учителка и започва трудовия си стаж като библиотекар в едно училище. По същото време става и консултант на Орифлейм. Работата много я увлича, бързо напредва и се издига до ранг директор продажби. Тогава решава да напусне библиотекарството и да се отдаде изцяло на новото поприще, красотата, която тази натурална козметика дарява чрез продуктите си. По-голямата сестра на Милена, Елеонора Попова, е директор на ЦДГ „Слънце” от близо 18 години. Казва, че работата с децата я зарежда с енергия и поддържа духа й млад. Освен това, Нора е фен на здравословното хранене, позитивното мислене и на безмесните ястия. Директорката също се включи в кулинарната фиеста на сестра си Милена в чест на читателите на СитиКулинар и участва в подредбата на ястията. Дори приготви по своя инициатива леща яхния, като гарнира ефектно порциите с по едно забулено яйце и зелени листенца за украса. Двете дами са и големи любителки на шейковете „Естествен баланс” на Орифлейм. Препоръчвам ги защото са базирани на натурални съставки, имат високо съдържание на Омега 3, протеини и естествени аромати, казва Милена. От три години ги използва ежедневно като заместител на едно хранене и благодарение на шейковете, е успяла да задържи теглото си, да подобри съня си, да спре косопада и, най-важното, да изглежда добре, категорична е Милена.     

 

Свинско печено с черна бира

 

Продукти:

 

Едно цяло парче свинско месо около 800 г, може от бут, врат, а ако е бон филе - 2 парчета, 2-3 глави лук, 1-2 моркова, 1 бутилка тъмна бира, 1 с. л. захар,  розмарин, риган

За соса: 2 с. л. краве масло и малко брашно

За украса: сушени боровинки

 

Приготвяне:

Месото се овалва в розмарин и риган и се оставя за няколко часа в хладилника. След това се запържва в сгорещена мазнина от всички страни за 1-2 минути. Изважда се и се слага в глинен съд. В мазнината от месото се задушават нарязаните на едро моркови и лук. Когато променят цвета си, към тях се прибавя бутилката черна бира. След като кипне, се прибавя захарта. Сместа се изсипва върху месото и се пече във фурна за 45 минути. Сосът, който остава от печенето на месото, се пасира и се слага на огъня да се сгъсти с 1-2 с. л. краве масло и брашно. С приготвения сос се залива месото и се украсява със сушени червени боровинки. 

 

Шишчета от сьомга с гарнитура от пюрета

 

Продукти /за 2 броя/:

400 г сьомга, 1 червена и 1 зелена чушка, лук

 

За гарнитура три вида пюрета: спаначено, морковено и картофено:

400 г спанак, краве масло, сирене, 400 г моркови, 2-3 големи картофа, 1 с. л. захар, 1-2 с. л. заквасена сметана

 

Приготвяне на шишчетата:

Нарязваме сьомгата на парчета, чушките и лука също. Започваме да редим на шиша парче сьомга, чушка и лук, докато оформим шишчетата. След това ги печем във фурна.

 

Приготвяне на трите вида пюрета:

Задушаваме спанака и го пасираме. После прибавяме краве масло и сирене.

Пюрето от моркови приготвяме като сварим морковите в малко вода, след което ги пасираме. После прибавяме лъжица захар и 1-2 лъжици заквасена сметана.

Картофеното пюре правим от печени, а не варени картофи. За целта измитите и необелени картофи се поставят във фурната, за да се изпекат. Готовите картофи разрязваме на две с нож, изваждаме с лъжица вътрешността им и я намачкваме със сирене и краве масло. От трите вида пюрета шприцоваме розички, които се поставят в чинията с шишчето за гарнитура. 

 

Ордьовър „Милена”

 

Продукти:

Сушени сини сливи без костилки, белени сурови бадеми, сирене „Гауда”, тънки парчета шунка Прошуто или Хамон

 

Приготвяне:

Във всяка слива слагаме по един бадем и малко парче сирене. След това завиваме сливата с тънко парче прошуто, забождаме с клечка за зъби, за да се запази формата й, запичаме във фурна за 10 минути.

 

 

Пролетна салата

 

Продукти: 2-3 пресни тиквички, 2-3 скилидки чесън, зехтин, сок от лимон, 20 г сурови бадеми, каперси, копър

 

Приготвяне:

Тиквичките се обелват и се нарязват на тънки лентички /жулиени/. Овкусяват се със счукания чесън, лимоновия сок и солта. След това тиквичките се изсипват в подходяща прозрачна купа, като се прибавят суровите ядки, каперсите и накълцания на ситно копър. 

 

Ориенталска салата

 

Продукти:

1 салата “Айсберг”, половин чаена чаша булгур, зехтин, сол, кимион, лимонов сок

 

Приготвяне:

Салатата “Айсберг” се накъсва с ръце и се овкусява със зехтина, солта и лимоновия сок. Булгурът се накисва предварително във вода един ден или се сварява леко. Преди да се поръси върху салатата, булгурът се овкусява с кимион, сол и лимонов сок.  Накрая се слага и ситно нарязаният копър. Ориенталската салата може да се украси и с няколко чери домата.

 

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.