Англичаните вече плачат за работната ръка от Изток, ще трябва да си прибират реколтата сами

Свят
20.03.2020 | 20:34 ч.

Агенции, които набират сезонни работници от чужбини за събиране на реколтата в Обединеното кралство, отправиха спешен призив към британците да се притекат на помощ. Обикновено 99 процента от 80-те хиляди работници в сектора идват от чужбина и основно от Източна Европа.  Сега обаче на фона на коронавирус с цялата произтичаща от пандемията несигурност и транспортни ограничения, освен Брекзит, селското стопанство е подложено на изпитание. 

Само преди месец британският министър на прехраната Джордж Юстис заяви, че ще настоява за нова схема за прием на сезонни работници в селското стопанство, когато престане да важи правото на свободно движение на хора от страните членки на ЕС. Сегашната схема позволява приемане на 10 000 сезонни работници в селскостопанския сектор. Британските фермери обаче искат, когато спрямо Великобритания спрат да се прилагат правилата на ЕС за свободно движение на хора, броят им да бъде увеличен на 70 000.

Европейските правила за свободно движение на хора, от които се възползват сезонните работници от държавите от ЕС, продължават да са в сила по време на преходния период - до 31 декември 2020 г.

 
Печатни издания

       

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Не знам за КОВИД-19, но ако вземат да ни правят психотестове,

доста хора ще изгърмят

 

АРХИВ | изберете две дати