Лозан Панов: Трябва да се съгласим с решението на президента за избора на главен прокурор

Общество
14.11.2019 | 10:27 ч.
 
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пръв взе думата на заседанието на ВСС за повторното гласуване кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
 
Той заяви, че споделя критиките на Румен Радев за това, че номинацията е само една и разбира защо президентът е върнал избора.

"Ако неглижираме президентската институция, тя може да се превърне нещо като нотариат за подпечатване на предложенията. По този начин се влияе на авторитета на институцията. Никой в тази зала не се ползва с подкрепата на 2 милиона души, затова ние трябва да се съгласим с решението на Радев", аргументира се Лозан Панов.

По думите му трябва да има истинско състезание, в което Иван Гешев пак може да се включи.  Гешев пък не присъства на днешното заседание.

Глас от залата на членовете на ВСС обяви, че може да стартира нова процедура за избор на главен прокурор. Друго предложение на член на съдебните кадровици бе, че би трябвало да се предлагат кандидати както е в други страни - от президента и от министъра на правосъдието. Това обаче не е законодателно закрепено у нас.

Междувременно стана ясно, че Спецпрокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Иван Геиев по сигнал на БОЕЦ.

На 24 октомври 2019 г. във Върховната касационна прокуратура бе внесен сигнал от председателя на ГД "Боец" Георги Георгиев за извършени престъпления срещу правосъдието от Иван Гешев, заместник-главен прокурор при ВКП.

 
На 30 октомври 2019 г. сигналът бе изпратен по компетентност на Специализираната прокуратура за проверка на изнесените в сигнала данни.
 
Въз основа на извършената лична проверка от наблюдаващия прокурор, на когото е възложена, на 11 ноември г. е постановен отказ за образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление.
 
Сигналът на "Боец" е основан на публикация на сайта "Бивол". Копие от отказа е изпратено и на жалбоподателите на посочения от тях адрес.
 
Припомняме  какво написа БОЕЦ по повод подадения сигнал от тях до ВКП:
 
"От публикуваните от БОЕЦ документи, както и от огласените от Биволъ записи става ясно изключително циничният начин по който Гешев води пазарлъци с обвиняемите по мегаделото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ“, както и неправомерните му действия по раделяне на делото с цел избягване на ефективни присъди за част от обвиняемите! Гешев извършва и още едно тежко престъпление в хода на делото, като осуетява наказателното преследване срещу Камелия Господинова  и още един от групата привлечена първоначално, за което той се споразумява с тартора на ОПГ-то (ясно се чува в записите) те да бъдат „извадени“!  От официалният отговор на ИВСС е видно, че точно това се е случило. Срещу тези лица няма внесени обвинителни актове, нито сключени споразумения. В същото време са привлечени, като обвиняеми!"

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати