Лятно изкушение: Пълнени тиквички със сирене, яйце и домат

Сити кулинар
01.08.2022 | 12:18 ч.

Тиквичките са типично лятно ястие, което традиционно се пържи или се пече във фурна. За да разнообразим блюдата на трапезата, Ви предлагаме  малко по-различна и доусъвършенствана рецепта, която ще зарадва вкуса Ви.

Продукти:

4  тиквички – зелени или жълти

1 крема сирене

100 г сирене (по избор може да е краве, козе или овче)

1 домат (по желание)

1 яйце

1 малка глава лук 

1-2 скилидки чесън 

 сол

черен пипер

олио

За млечния сос:

1 кофичка кисело мляко

чесън

копър

сол

 

Приготвяне:

Измийте тиквичките (в тази рецепта те са жълти) и ги нарежете на пънчета. Опитайте се всички парчета да ги направите еднакво големи. Издълбайте ги с лъжица, като оставите дъното за основа.

Нарежете на ситно лука, вътрешната част от тиквичките и скилидките чесън. Объркайте ги добре и добавете една лъжица олио. Запържете сместа на тиган. Сложете подправки  по свой вкус – сол, черен пипер (за любителите на по-пикантното може малко люто чили), може  и червен пипер. Задушете и оставете да се охлади.

Направете и останалата част от пълнежа на тиквичките. Нарежете домата на ситно или настържете, го смесете с крема сиренето, другото сирене и яйцето. Може и да не използвате домат, но той  много си отива със сирене и  обогатява вкуса на тиквичките.

Към охладената задушена смес добавете тази със сиренето и разбъркайте добре.  Поставете пънчетата върху хартия за печене, напълнете ги и ги  залейте с малко олио. Ако сместа за пълнене е повече, оставете я като сос покрай тиквичките.

Печете напълнените пънчета във фурна, загрята до 180 градуса, за около 30 минути – до готовност (зависи от фурната).

Направете и вкусен млечен сос от млякото, чесъна, копъра и солта. Поднесете тиквичките със соса.

Да ви е сладко в летните горещини! Така приготвените тиквички може да се консумират и студени.

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.