Нашата приятелка Краси Иванова (която мнозина сигурно познават като собственичка и главна "въртикъщница" на хотел "Чарлино плаза" в Русе) е голяма кулинарка. Всичко, което приготвя, става много вкусно. Но все пак си има топ рецепти, които всички много харесваме. Една от тях е нейната „ накъдрена“ баница, приготвена с най-обикновените продукти и по най-традиционния начин. Не сте ли забелязали, хората обикновено се отнасят с подозрение към експериментите ви в кухнята. Предпочитат простичките неща за хапване!
И все пак баницата на Красито си има своите тънкости. Вижте ги!
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница - от най-обикновените на „Била“ или „Лидъл“;
5 яйца;
сирене – 250 г;
1 газирана вода от 330 г
олио – 150 г.
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяте плънката. Разбивате яйцата с вилица. Върху тях изливате газираната вода или същото количество гореща вода, ако не разполагате с газирана.
Прибавяте олиото и натрошеното сирене.
Сместа става рядка, но това да не ви смущава.
Приготвяте си тавата. Тя трябва да е обикновена, да не е с незалепващо покритие. Загребвате с ръка от гъстото на плънката и „мацвате“ на 3-4 места по дъното на ненамазаната тава. Покривате дъното с 5 листа от корите за баница, като ги набирате на хармоника. Върху тях слагате пак от гъстото на плънката / повече сирене/ и покривате с още 5 нагънати на хармоника кори. Посипвате пак с гъста плънка. Покривате с останалите кори и завършвате с останалата част от плънката. Накрая в чинията ще ви е останала съвсем рядка смес – изливате я върху цялата баница.
Слагате тавата във фурната на 180 градуса и печете до зачервяване на коричката.
След като извадите тавата от фурната, веднага още гореща я обърнете върху поднос или нещо друго и я завийте с кърпа да почине. От обръщането „ с главата надолу“ баницата се разтяга и става дебела и пухкава. И много вкусна, разбира се!
Още рецепти ще намерите в кулинарното списание "Сити кулинар" - безплатно приложение на петъчния брой на в. "Бряг"!
Коментирай