Любимата баница на Красито

Сити кулинар
06.08.2023 | 16:38 ч.

Нашата приятелка Краси Иванова (която мнозина сигурно познават като собственичка и главна "въртикъщница" на хотел "Чарлино плаза" в Русе) е голяма кулинарка. Всичко, което приготвя, става много вкусно. Но все пак си има топ рецепти, които всички много харесваме.  Една от тях е нейната „ накъдрена“ баница, приготвена с най-обикновените продукти и по най-традиционния начин. Не сте ли забелязали, хората обикновено се отнасят с подозрение към експериментите ви в кухнята. Предпочитат простичките неща за хапване!

 И все пак баницата на Красито си има своите тънкости. Вижте ги!

 

Необходими продукти:

 

1 пакет кори за баница - от най-обикновените на „Била“ или „Лидъл“;

5 яйца;

сирене – 250 г;

1 газирана вода от 330 г

олио – 150 г.

 

Начин на приготвяне:

 

Първо си приготвяте плънката. Разбивате яйцата с вилица. Върху тях изливате газираната вода или същото количество гореща вода, ако не разполагате с газирана.

Прибавяте олиото и натрошеното сирене.

Сместа става рядка, но това да не ви смущава.

 

Приготвяте си тавата. Тя трябва да е обикновена, да не е с незалепващо покритие. Загребвате с ръка от гъстото на плънката и „мацвате“ на 3-4 места по дъното на ненамазаната тава. Покривате дъното с 5 листа от корите за баница, като ги набирате на хармоника. Върху тях слагате пак от гъстото на плънката / повече сирене/ и покривате с още 5 нагънати на хармоника кори. Посипвате пак с гъста плънка. Покривате с останалите кори и завършвате с останалата част от плънката. Накрая в чинията ще ви е останала съвсем рядка смес – изливате  я върху цялата баница.

 

Слагате тавата във фурната на 180 градуса и печете до зачервяване на коричката.

След като извадите тавата от фурната, веднага още гореща я обърнете върху поднос или нещо друго и я завийте с кърпа да почине. От обръщането „ с главата надолу“ баницата се разтяга и става дебела и пухкава. И много вкусна, разбира се!

 

Още рецепти ще намерите в кулинарното списание "Сити кулинар" - безплатно приложение на петъчния брой на в. "Бряг"!

 


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.