Лютика по врачански за студена ракия

Сити кулинар
09.09.2020 | 13:58 ч.

Салатата наречена "Лютика" е характерна за Врачанския край. Нашето предложение е един съществуващите варианти.

Необходими са ви: домати, печен пипер, лук, магданоз, сол и олио.

Пипера го белите и го слагате цял, лукът може да е нарязан по- на едро, за разлика от доматите. Не е нужно да са кълцани на дребно, но и да не са на големи парчета. Овкусявате със сол и олио. Нарязвате и магданоз. Няма да попречи ако сложите и чесън, и копър.

Дотук изглежда като обикновена салата, но не.

Ето го и тънкия момент: Салатата трябва е в по-дълбок съд и да имате подръка чукче от онези, които вървят комплект с хаванчетата за чесън. С него трябва да счукате салатата. Ако ви липсва такова - просто намачкайте с ръце. 

По желание може да добавите печен патладжан и сирене.

Някои правят и бобена лютика  - смесват салатата с гъсто сварен и запържен.бял боб.

Може да се направи и със сушени пиперки, които се попарват, за да омекнат. След това се счукват с варени картофи  и перата от пресен лук. Овкусява се със сол, оцет и олио

Коментирай

Още от Сити кулинар

Всички от Сити кулинар  
 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.