Майсторките от Арт център „Русе” дават идеи за празничната трапеза

Сити кулинар
14.12.2011 | 13:08 ч.

     Надомничките от Арт център „Русе” са не само изкусни майсторки на плетива, пластики, бродерии и бижута, но и доказани кулинарки. Специално за читателите на „Кулинар” те приготвиха ястие, пита, сладкиш и напитка, които искат да споделят с вас в седмиците преди Коледа. Импровизираното им на пръв поглед меню включва пържолки-сарми в гювеч, тирамису, домашна пита и сгряващ коктейл, всичко това приготвено в реално време и демонстрирано в артцентъра на надомничките на улица „Княжеска” 29. Преди да ви кажем рецептите на четирите надомнички: Диана Тонева, Йорданка Христова, Николинка Терзиева и Емилия Николова, няколко думи за всяка от тях.

Диана Тонева, която е председател на сдружението на русенските надомници, е отличен приложник, който изработва художествени предмети и форми от различни естествени материали. Йорданка Христова пък е роден скулптор, който вае пластики от коренища и клони. Николинка Терзиева е майстор на шевната бродерия, с която украсява специално изработени народни носии, възглавнички, покривки и карета. Четвъртата от кулинарките, Емилия Николова, пък е автор на бижута от камъни, изрисувани графично от самата нея. Надомничките са жени с вкус, които дават воля на въображението и сръчността си, когато работят. Активните в сдружението са 65, сред тях има майсторка на уникални калоферски дантели, на които в Западна Европа им викат брюкселски, на предмети в техниката квилинг, има майсторки бродеристки и плетачки. Изработеното от тях е заредено с български дух и е отличен подарък за близък човек, за официален гост или чужденец.   

Ето и рецептите на четирите надомнички

 

Питка „Рибка”

/от Диана Тонева/

Продукти

800 г брашно, 1 кубче мая /замразена/, 1 с. л. захар, 1 с. л. сол, 2 яйца, 1 жълтък за намазване, 300 г кисело мляко, 200 г топла вода, 2-4 с. л. олио

Приготвяне

Кубчето замразена мая се смесва със солта и захарта, докато се разтопи. Брашното се пресява и към него се слагат другите продукти, без жълтъка. Към него се прибавя разтопената мая и се замесва средно меко тесто. Оставя се на топло да втаса и отново се меси, като се оформя като рибка. Отново се оставя да втаса. Пече се общо 40 минути, отначало на силна фурна, след което на умерена.

 

Тирамису с банани

/от Николинка Терзиева/

Продукти:

600 мл течна сметана, 150 г пудра захар, 500 г сирене-маскарпоне, 3 опаковки бишкоти /Аро/, 1 натурален шоколад, 6 чаши кафе, 50 мл ром, 6 жълтъка, 3 банана

 

Приготвяне:

Жълтъците се разбиват със захарта, след което се добавя маскарпонето и течната сметана. Бият се докато се получи фин крем. След това смесваме рома с кафето и топим в тях всяка бишкота. Напоените бишкоти редим в тава, като върху всеки ред слагаме нарязани на кръгчета банани, а върху тях мажем от крема. Така продължаваме да редим бишкоти и крем докрай, като най-отгоре върху крема поръсваме с настърган на едро горчив шоколад. Слагаме в хладилник, за да се стегне.

 

Зимен загряващ коктейл „Том и Джери” /не е за деца/

/от Емилия Николова/

Продукти за една доза

25 мл бял ром /Куба Либре/, 1 жълтък, разбит с 1 с. л. захар, 1 белтък, разбит на сняг с 1 с. л. захар, 100 мл топло прясно мляко. За украса: мляно индийско орехче, което се поръсва най-отгоре.

Приготвяне:

Жълтъкът и белтъкът се разбиват със захарта  предварително и поотделно. След това към жълтъка се прибавят топлото мляко и ромът и се разбъркват добре. В подходяща чаша изливаме сместа, а върху нея разбитите на сняг белтъци. Отгоре украсяваме с настъргано индийско орехче, което може да се замени с канела по желание. Но индийското орехче е за предпочитане, защото има загряващ ефект.

 

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.