Малки лукчета в гювеч

Сити кулинар
18.10.2021 | 18:05 ч.

Продукти:

около килограм малки лукчета /балучки/

1 глава лук

1 морков

2-3 домата (пресни или консервирани)

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.ч. червено вино

2-3 глави чесън

чубрица

черен пипер

дафинов лист

олио

2 с.л. брашно

2-3 с.л. брашно за затваряне на капака

 

Приготвяне:

Главата лук и морковът се нарязват на дребно и се задушават в няколко лъжици олио и малко вода до омекване. Добавят се почистените лукчета, задушаването продължава още 10 мин.

Поръсва се червеният пипер, залива се с виното, добавят се нарязаните домати и почистените скилидки чесън. Доливат се 2-3 чаши вода. Посолява се на вкус, подправя се с чубрицата, черния пипер и дафиновия лист.

Всичко се прехвърля в гювеч. За по-плътно затваряне на капака под него се слага домакинско фолио или пък се подмазва с меко тесто, забъркано от брашно и вода. Пече се в средно загрята фурна около 1 час. Десетина минути преди края на печенето се добавя размитото с малко вода брашно за сгъстяване. След изваждане от фурната гозбата се оставя за 20-ина минутки да "отдъхне".

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.