Продукти:
около килограм малки лукчета /балучки/
1 глава лук
1 морков
2-3 домата (пресни или консервирани)
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. червено вино
2-3 глави чесън
чубрица
черен пипер
дафинов лист
олио
2 с.л. брашно
2-3 с.л. брашно за затваряне на капака
Приготвяне:
Главата лук и морковът се нарязват на дребно и се задушават в няколко лъжици олио и малко вода до омекване. Добавят се почистените лукчета, задушаването продължава още 10 мин.
Поръсва се червеният пипер, залива се с виното, добавят се нарязаните домати и почистените скилидки чесън. Доливат се 2-3 чаши вода. Посолява се на вкус, подправя се с чубрицата, черния пипер и дафиновия лист.
Всичко се прехвърля в гювеч. За по-плътно затваряне на капака под него се слага домакинско фолио или пък се подмазва с меко тесто, забъркано от брашно и вода. Пече се в средно загрята фурна около 1 час. Десетина минути преди края на печенето се добавя размитото с малко вода брашно за сгъстяване. След изваждане от фурната гозбата се оставя за 20-ина минутки да "отдъхне".
Коментирай