Марешки: Присъдата ми е, за да се покаже пред Брюксел, че България има осъден политик

Политика
15.09.2020 | 10:05 ч.

"Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен", коментира лидерът на "Воля" Веселин Марешки в ефира на NOVA по повод получената вчера присъда.

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Веселин Марешки бе осъден за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване от Варненския апелативен съд. Присъдата подлежи на обжалване. На Марешки е наложена и глоба от 8 хиляди лева. Той е обвинен, че е изнудвал мъж за сума от 10 000 лева, която трябвало да е месечен наем за пицария.Според съда деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Марешки пък категорично заяви, че изнудване не е имало.

"Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на последна инстанция, и че съдебната система е независима", коментира още Марешки.

"Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. На хората трябва да е ясно, че на всеки в България може да се случи. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева, така че много добре знам кое е мое и кое не. Т. нар. наемател на този имот абсолютно беззаконно се е разширил в моя и това трябва да стане ясно", допълни лидерът на "Воля".

Затова и той смята, че съдията, който го осъжда на четири години, се е объркал. Във всяко стадо си има мърша, коментира той съдебната система.

Марешки е категоричен, че искат да очернят името му: „За четири години не можаха да намерят нито една корупционна сделка. Всички признават, че съм различен“.

 Ако бъде признат за виновен, заяви, че няма никакво намерение да бяга от страната. „Ще се защитавам в България. Вярвам, че накрая справедливостта ще възтържествува”, сподели политикът и добави „Бог ми е свидетел, че аз съм невинен”.

Марешки е убеден, че ВОЛЯ ще има още един мандат в парламента. „Ние имаме какво да вършим”, обяви той.

На въпрос дали е убеден, че след станалото трябва да даде подпис от необходимите 160 за свикване на ВНС той отговори: „Аз съм убеден, че след като един плаж, според президента, е много по-стойностен от моята свобода, ще му направя оферта – абсолютно безвъзмездно да подаря плажа на президента, той да си подаде оставката и да стане един олигарх с плаж”, заключи Веселин Марешки. 

Обаче не вярва, че Румен Радев ще го направи, затова втората му оферта е да размени плажа с Техноимпекс с Корнелия Нинова, посочвайки, че за бандитската приватизация няма осъдени, а за човек, който си е поискал наема, се е намерил и прокурор, и съдия, за да го осъдят.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати