Масовите проверки за качеството на рибата в Русенско не установиха нарушения

Общество
03.12.2020 | 16:57 ч.

Масови проверки на търговците на риба са в ход както в цялата страна, така и в област Русе. Това стана ясно от среща между заместник областния управител Свилен Иванов и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков веднага след провелата се по-рано през деня епизоотична комисия.

Подобни проверки се извършват постоянно през годината, но в случая засилените проверки от инспектори на ОДБХ са по повод предстоящия празник Никулден. Въпреки че почти половината от служителите в отдела по контрол на храните в русенската дирекция са или с коронавирус, или са карантинирани, тъй като са имали контакт със заразен, то вече голяма част от обектите в региона, предлагащи риба са проверени.

Само за няколко дни са обхванати 40 магазина и търговци. Нарушения не са установени. Не е регистрирана и незаконна продажба на риба по улиците, каквито случаи е имало предишни години. Честите проверки, както и санкциите дават ефект и така се избягват сериозни проблеми, смята д-р Дяков. Освен това повечето търговци имат регистрирани животновъдни обекти и рибовъдни стопанства и са регистрирали и мобилните си транспортни средства за продажба на риба.

Преди проблеми е имало със съпроводителните документи, но с течение на годините от Българската агенция по безопасност на храните съвместно с колегите си от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са наложили това изискване, което се спазва стриктно. Ако няма такива документи в момента на проверката, то те могат да бъдат представени най-късно на следващия ден. В случай че и тогава съответният търговец не представи придружаващ документ за продаваната от него риба, глобата за физическо лице е от 1000 до 2000 лева, а за юридическо варира между 2000 и 4000 лева.

До момента няма сигнали и оплаквания от качеството на продаваната риба в областта. „Повечето търговци са опитни и крайната им цел е да продадат рибата си и този, който я купи да се върне отново при тях.“, допълни още д-р Дяков. Припомняме, че прясната риба трябва да е с прилепнали, лъскави люспи, а очите – ясни и изпъкнали, слоят слуз трябва да е тънък. Тя трябва да се съхранява от -1 до +4 градуса, а при натискане тялото бързо да възвръща формата си. За сега цената на килограм жив шаран е около 5 – 7 лева.

 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.