Майките отговориха на Сачева: Ограниченията вие ги сложихте. Властта!

Общество
16.01.2020 | 14:19 ч.

Майките от "Системата ни убива" отговориха на социалния министър Деница Сачева, която обяви, че поради приемането под натиск на Закона за личната помощ, сега 13 000 възрастни остават без право на личен асистент.

Във Фейсбук те публикуваха обръщение на Нели Димитрова, която казва, че ограниченията са въведени от властта, а извоюваният закон е за всички, които се нуждаят от лична помощ. 

"Г-жо Сачева, вашата визитка ви афишира като опитен политик. Това значи ли, че може лъжата да бъде използвана за политически цели, които не са свързани с гарантирането на основни граждански права. Питаме, защото вчера вие пред всички медии изказахте на глас една откровена лъжа, че Закона за личната помощ бил предвиден само за деца и лица, които имат ТЕЛК с ЧУЖДА ПОМОЩ. Лъжа! Закона предоставя възможност за задоволяване на потребността от лична помощ на всеки, който има потребност от такава, но беше приет с ограничението до 2021 година, това право да го имат само изброените от вас лица и то само до 8 часа на ден, а не неограничена както закона казва. Още едно ограничение, което трябва да падне. Беше приет така, с ясната мисъл, че ще има хора които няма да могат да се възползват от това им право до тогава.

И Г-жо Сачева, предайте на омбудсмана и на другите загрижени за 13000 души лишени от личните им асистенти и останали без такива, че цифрата е много по-голяма, защото тук не влизат хора, които не са успяли да се класират в тези програми, поради ограничения капацитет който изначално те имаха. Това са хората останали под чертата, не по критерий, че са в по-добро състояние. Мислете и за тях!
Не разбираме, защо се казва, че се планира механизъм по който да бъдат подпомогнати, като си има цял закон който би могъл да влезе в сила, така както е без ограниченията и да задоволи нуждата от асистирана подкрепа на тази най-уязвима група от обществото. Защо се опитвате да заблуждавате обществото и да противопоставяте групи хора с едни и същи проблеми.
Закона за личната помощ е за ВСИЧКИ, които са с нужда от лична помощ. Така беше замислен и така беше извоюван. Ограниченията вие ги сложихте. Властта!
Поправете си грешката и се извинете на ощетените. Така правят истинските политици. УСПЕХ Г-жо #DenitcaSacheva"

 

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати