"Медика" отбеляза Бабинден, с 40% е нараснал броят на ражданията в болницата

Общество
21.01.2020 | 14:38 ч.

УМБАЛ "Медика" отбеляза Бабинден. На церемонията присъстваха представители на Общината, Областната администрация и ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев. Гостите отправиха най-добри пожелания към работещите лекари и акушерки и ги поздравиха за прекрасната работа, която вършат, дарявайки с радост русенските семейства.

От своя страна от лечебното заведение обявиха, че броят раждания в “Медика” е нараснал с над 40% спрямо предходната година. Бебетата, появили се на бял свят в болницата през 2019-та година са общо 277, от които 9 двойки близнаци. Това стана ясно на провелият се в лечебното заведение ден на родилната помощ, съпътстван  от традиционна ритуална церемония по измиване на ръце.

През изминалата година момченцата, родени в болницата са повече в сравнение с момичетата (145 момченца и 132 момиченца). Най-голямото бебе тежи 5370 гр, а най-малкото 2100 гр. Най-възрастната майка за 2019-та година е на 46 години, а най-младата – на 14 години. Процентът на оперативните раждания, спрямо нормалните е по-малък спрямо предходната година. Тенденцията показва, че все повече майки раждат нормално. Като доказателство, от „Медика“ посочиха случай на нормално раждане на близнаци, след инвитро, който е рядкост. Недоносените бебета I-ва степен за годината са 22,  всички се развиват добре.

За майките и новородените в „Медика“ се грижи екип от  7 лекари – акушер-гинеколози, 2 лекари – неонатолози, 2-ма лекари специализанти по посочените специалности,  7 акушерки и 9 медицински сестри.

 

нт

 

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати