Кои зеленчуци вървят на мидената супа?

Сити кулинар
12.07.2022 | 09:56 ч.

За да приготвите истинска и вкусна мидена супа със зеленчуци, е необходимо да подберете правилно продуктите. Особено внимание обърнете на целината.

Ето какви продукти са ви необходими:

1,2 кг миди с черупките

200 мл бяло вино, или рибен бульон, или вода

2 глави лук

2 скилидки чесън

1-2 глави фенел, алабаш или ряпа

2  моркова

3 пръчки дръжкова целина или стръкове зелена целина с по-малко листа

1 малък стрък праз или 2 стръка пресен лук

300 г картофи

3  с.л. зехтин или олио

1 с.л. червен пипер

750 мл зеленчуков бульон

1/2 лимон

сол и черен пипер

 

Приготвяне:

Почистват се мидите отвън. Ако има отворени миди, се изхвърлят. Кипва се виното. Слагат се мидите и се варят 4-5 мин., докато всички се отворят. Ако останат затворени миди, се изхвърлят.

Мидите се прецеждат, като се запазва бульонът. Изваждат се от черупките. Обеленият лук се нарязва на тънки ивици. Обеленият чесън се наситнява. Обелените фенел, моркови и картофи се нарязват на малки кубчета. Почистената от конците целина и празът се нарязват на дребно. Загрява се зехтинът и се запържват лукът и чесънът 2-3 мин. Прибавят се останалите зеленчуци и се сотира още 5 мин. Подправя се с червения пипер.

Разрежда се с бульона от мидите и зеленчуковия бульон, кипва и къкри на среден огън 20 мин. Добавят се мидите и се кипва. Подправя се с лимонов сок, сол и черен пипер.

 

Рецептата е от „Кулинарен уикенд“

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.