Мина Маркова с нова роля – в кухнята на баба Ели

Сити кулинар
18.05.2012 | 11:11 ч.

Мина Маркова с нова роля – в кухнята на баба Ели

 

Младата актриса, която играе дъщерята на семейство Лютови в „Столичани в повече”, показва и кулинарен талант при гостуванията си в Русе

 

 

Читателите на „Сити Кулинар” днес ще се срещнат с най-младата звезда от хитовия сериал на bTV „Столичани в повече” Мина Маркова. Оправното девойче отдавна е спечелило симпатиите на зрителите с ролята си на Яна - малката дъщеря на семейство Лютови. Всъщност тези, които редовно следят „Комиците”, са свидетели на сценичния дебют на Мина още преди 4 години. Едва десетгодишно хлапе, тя блестящо партнира на Любо Нейков в различни скечове от обичаното шоу. Попаднало в екипа на „Комиците” покрай баща си – сценариста  Емил Марков, момичето влиза в сериала на bTV без кастинг, просто поради доказания си артистичен талант.

В това издание на „Сити Кулинар” Мина ще открехне завесата за една нова своя роля – как усвоява тънкостите на кулинарното изкуство под вещото ръководство на русенската си баба Елена. Малко известен факт е, че майка на нашата млада гостенка е актрисата Албена Павлова – една стопроцентова русенка, станала впоследствие „столичанка в повече”. Артистичните изяви на Мина са поредната гордост за баба й Ели, с която са си много близки. Откакто внучката се снима в сериала, двете се виждат по-рядко, затова пълноценно използват всяко гостуване на Мина в Русе, за да вършат нещо заедно, както в ранното детство на момичето. През последната година малката актриса изненадва близките си със сполучливи кулинарни импровизации и с изявения си усет към готвенето. Може би защото никога не забравя колко вкусни са бабините мекици и кексове. Поредното идване в Русе е подходящ повод заедно да се поровят в личната готварска книга на баба Ели и да потърсят някоя изпитана рецепта за бързо приготвяне на апетитна гозба. Наистина е емоция да подготвиш ястията за трапезата под вещия поглед на призната майсторка като бабчето. На Мина й е малко мъчно, че няма да могат да са заедно на бабиния имен ден – 21 май, защото тогава ще полага първия си изпит – външно оценяване. Седмокласничката усилено се готви за кандидатстване в профилирана гимназия, като стремежът й е да се класира в списъците на столичното 164-то СОУ, по-популярно като Първа испанска гимназия. От първи клас Мина учи в 133-то СОУ „А. С. Пушкин”, където изучава руски и английски език. Мечтата й е да следва в Испания или Англия. В натоварения й седмичен график освен за учебна подготовка и снимките на сериала има място и за тренировките по тенис на корт, плуване и езда, за каране на велосипед с приятели.

Няма как да знаете, но Мина, която едва на 20 юли ще навърши 14 години, вече е направила нещо много стойностно и човечно, което показва позицията й като гражданин, още преди да е получила първата си лична карта. Тийнейджърката не афишира постъпката си, а всъщност сама по себе си тя е отличен пример за вярна посока в правилното разрешаване на наболял обществен проблем. Преди две години малката „столичанка в повече” е дала шанс на едно безпородно улично тримесечно кутре да има дом, да бъде обичано и да има на кого да дари безрезервната си обич. Оттогава Мина и четириногата й приятелка Рая са неразделни. „Обожавам кучето си! Когато я разхождам след училище, с Рая винаги съм като в рая, тя ме прави невероятно щастлива! Не е трудно да споделиш с някого трапезата си, важното е да го поискаш” – признава ни усмихнатата чаровница.

 

Мусака с прясно зеле

Продукти: Около 1 кг прясно зеле, 500 г кайма, доматено пюре – 1 ч.ч., 3-4 моркова, 3 чушки, кромид лук – 1 голяма глава, олио, кисело мляко – половин кофичка, 2-3 яйца, 5-6 зърна черен пипер, 1 малък дафинов лист, сол

Приготвяне:

Зелето се настъргва с едро ренде и за 5-10 минути се попарва с вряла, леко подсолена вода, за да омекне, след което се отцежда в гевгир. В мазнината се запържва каймата и се добавят лукът, морковите и чушките, нарязани на дребно. Накрая се прибавят доматеното пюре и зърната черен пипер. В намазнена тава се разстила половината от зелето, отгоре се изсипва сместа от запържената кайма и другите продукти. Като най-горен слой се разстила и другата половина от зелето. Пече се в загрята фурна около половин час, докато зелето леко покафенее. От киселото мляко и яйцата се прави заливка, която се изсипва върху вече опеченото ястие, след което отново го връщаме във фурната да се запече до коричка.

 

Пилешки гърди кунг пао

 

Продукти: пилешки гърди - 350 г зелени пиперки - 2 бр. ситно нарязани скилидки чесън - 1 с.л. настърган джинджифил - 1 с.л.

стрито сушено чили - 1 ч.л.

печени ядки кашу - 1/2 ч.ч.

олио, сол

 

За маринатата: 2 с.л. соев сос, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. нишесте

 

За соса:

Смесваме 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. бяло вино, 1с.л. захар, 1 ч.л. нишесте, 1 с.л. сусамово масло

 

Приготвяне:

Нарязваме пилешкото на малки парчета и го заливаме с маринатата да престои 5-10 минути. Наливаме масло в уок-тиган, силно го загряваме и пускаме в него парченцата месо. Пържим, като непрекъснато разбъркваме месото през 2-3 минути. Изваждаме пилешкото с решетъчна лъжица, за да отцедим мазнината. Изливаме маслото от тигана, оставяйки на дъното само 2 супени лъжици от него. Добавяме последователно чилито, джинджифила и чесъна, после парченцата зелен пипер, а накрая – парченцата пилешко, като леко ги посоляваме. Пържим при постоянно бъркане на всеки две минути, след което прибавяме соса и ядките. Продължаваме да разбъркваме ястието още две минути, смъкваме от огъня и го сервираме веднага още горещо.

         

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

  

 

 

 

     

 

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.