Бойко Борисов: Разпоредил съм зеления коридор за тировете да го ползват лекари, лаборанти, но да няма тарикати!

Политика
27.03.2020 | 12:34 ч.

"Има три начина за установяване на болните - според СЗО единственият достоверен начин за установяването е с риъл тайм PCR, който е бавен, изисква апаратура и обучен персонал. Това може да се осъществява при пълен капацитет на лабораториите при 1200 души дневно, около 300 000  теста месечно, 930 000  лева на месец. В поръчката на ЕС за България са отделени 600 000  такива теста.

Следващият начин  - флуоресцентен имунохроматографски метод, така нареченият антиген. Идентифицирането става бързо, за около пет минути с портативен апарат, а сега се разработват тестове, като теста за бременност. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, ние предвиждаме, че те могат да се правят до 20 000 дневно. На месец  - около 300 000  теста, цената е около 10 млн. лева месечно.

Третите видове тестове са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници до 40 000 на ден. Защо са важни и трите вида тестове - първият е с безспорен резултат. Вторият вид тестове - също открива новозаболели и става много по-бързо. Освен стандартните групи  - реално заболели в болница, медицински персонал, който е контактен с болния и е развил симптоматика, контактни лица със симптоматика и за освобождаване на болни. Тези тестове се предвижда да бъдат правени в рискови групи за откриване на заболели.

Бързите тестове  - ще покажат след втория етап колко са придобили имунитет, можем да оформим кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които спокойно може да работят. Това ще даде основата, за да се овобождават мерките една по една и съживяването на обществения живот. Това ще струва на правителстото около 20 млн. месечно."

Това каза на прескоференция в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира изпъленението и контрола на взетите мерки: "Към момента има образувани над 200 досъдебни производства, продължаваме работата, това е основното нещо, което забавя разпространението на вируса, над 24 000 са карантинираните жители в страната. КПП-тата - знам, че има затруднения в движението и създава допълнителни затруднения попълването и подаването на декларация, с промени в заповедта на министър Ананиев да дадем приоритет на лекарите, здравни лица, електроразпределителни дружества, телекомуникации, Бърза помощ, транспорта, направени са отделни коридори. Включени са и служители на ТОЛ системата. Основни проблеми се оформят на подходите от Перник към София. Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края. Призоваваме гражданите за разбиране, благодаря на всички полицаи. Раздаваме им храна и топли напитки. Гражданите да са подготвени за проверки."

"Разпоредил съм лекари, лаборанти - могат да ползват транспортния зелен коридор за тировете", поясни премиерът Бойко Борисов и отсече, че това означава да няма тарикати, които да пререждат други. 

"Имаме заключенията на ЕС, но по някои от спорните в България теми: Твърдо ще противодействаме на дезинформацията. Комисията да продължи да полага усилия в подкрепа на осигуряване на медицинско оборудване в целия ЕС. В сътрудничество с промишления сектор ще се направи преглед на производството и вноса, Комисията ще работи активно по обществените поръчки за лични предпазни средства и маски. Неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове. Ще окажем подкрепа за научните изследвания.140 млн. евро за 117 проекта, включително за ваксини. 13 точка не е добра, но доказва, когато и президентът, и професори в кавички се изказаха по еврозоната - подкрепяме решителните действия от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране на всички страни от еврозоната. Оставям на "умниците" да коментират.

Ще се увеличат усилията, за да се гарантира, че блокирани граждани на евросъюза в трети страни желаят да се завърнат. Където има самолет, да се товарят всички граждани от ЕС. Има и други точки, но няма да ги чета, че са първо за тези, които са еврозоната", разясни ситуацията в Евросъюза министър-председателят.

"Още сутринта говорих с австрийския канцлер, той ми каза: "Бойко, днеска искам да ми дадеш, свършиха облеклата", това е Австрия, най-доброто място за живот. Ние продължаваме да разпределяме облеклата, тук ще направим услуга на нашите заводи, кроячници, ако си намерят плат, щото платът е кът, ние си го тъчеме в България, да им го докарат, да им ги ушиеме и да ги изнесеме. Комисията взе решение да ни сертифицират още в понеделник, заводите те ги познават, може да си представите в каква криза се намира Европа. За ралика от другите сме иновативни, МС в рамките на пет-десет минути си провеждаме заседание. Взехме решение, това е важно - междудържавно споразумение, подписан от МЗ за закупуването на 1 млн. маски и 50 респиратора директно с държавната компания", каза Борисов.

На въпрос как ще процедират банките в тази ситуация и дали ще има мораториум върху банковите заеми той каза: "Банките ме помолиха и обещах дотогава да мълча, в сряда с БНБ ще обявят как ще процедират."

Как ще повлияят новите по-ниски цени на газа върху сметките на потребителите, вицепремиерът Томислав Дончев обясни: "Законът дава правна възможност, включително и за определяне на цени със задна дата, това дава възможност на "Булгаргаз" да възстанови суми. Ще бъдат търсени начините, по които ще се уреждат взамиоотношенията с клиентите, това вероятно ще става с редуциране на бъдещи сметки."

 

 

 

лт

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати