Млад русенски пианист ще свири в „Роял Албърт Хол” в Лондон

Общество
22.02.2015 | 10:38 ч.

13-годишният русенски пианист Николай Димитров спечели първа награда в Международния конкурс по пиано „Grand Prize Virtuoso” в Лондон. Той бе най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито, което му присъди първата награда. Отличието ще му бъде връчено на тържествена церемония на 13 март в прочутата зала „Роял Албърт Хол” в Лондон, където Николай ще свири „Импромптю” от Шопен.

В конкурса са участвали пианисти от цял свят, като отличия в различните възрастови групи са спечелили таланти от Русия, Тайланд, Япония, Великобритания, Люксембург, Германия, Хърватска, Малта, Китай, САЩ, Италия. Русенският седмокласник от Училището по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов” е единственият българин,    отличен с награда.

Николай ще има още една вълнуваща изява в британската столица. На 12 март вечерта той ще направи своя първи самостоятелен рецитал в българското посолство в Лондон, където ще се представи с класика и джаз. Пианистът ще посвети изявата си на 55-годишнината на Училището по изкуствата в Русе.

Това е поредното признание за таланта на младия пианист, възпитаник на клавирния педагог Даниела Кюркчиева. Само преди дни той бе удостоен с годишната стипендия на „Ротари клуб”-Русе за талантливи деца, номиниран е и от фондация „Димитър Бербатов” за Клуб 2014 на успелите българчета. В края на миналата година Николай Димитров направи уникално представяне на сцената на „Карнеги хол” в Ню Йорк, където излезе да свири два пъти в една вечер – индивидуално и като дуо с Йоана Делимаркова, и изнесе концерт заедно с партньорката си в българското консулство.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати