Младо пиле за Петровден

Сити кулинар
28.06.2021 | 16:30 ч.

На Петровден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.  Меси се обреден хляб, наречен колак.

 

Печено цяло пиле с пресни картофи

 

Продукти:

1 цяло пиле (1,5 –  2 кг)

25 г масло

2 с.л. едра морска сол /или друга/

1 ч.л. черен пипер

1 лимон

2 скилидки чесън

1 стръкче розмарин

1,5 кг пресни картофи

4-5 средни моркова

2-3 с.л. зехтин или олио (за зеленчуците)

 

Приготвяне:

Подсушете добре кожата на пилето с кухненска хартия, за да се получи хрупкава и златиста коричка. Посолете и поръсете с черен пипер вътрешността на пилето. Изцедете лимона (оставете сока за по-късно). Заедно с целите скилидки чесън, розмарина и кората на лимоните напълнете вътрешността  на пилето. Завържете краката на пилето, като направите примка и минете покрай крилата, за да ги притиснете добре към тялото. Намажете кожата на пилето с маслото, поръсете го обилно със солта и черния пипер. Изберете голяма и дълбока тава за печенето.

Обелете всички зеленчуци, нарежете ги на големи парчета, ако картофите ви са малки, ги оставете цели. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте всички зеленчуци с малко мазнина (олио или зехтин по избор). Сложете вече овкусените зеленчуци в тавата около пилето.

Печете на 190 градуса С в предварително загрята фурна. Оставете пилето на едната му страна (ако имате малка скаричка е добра идея да я поставите под пилето, за да не залепва по тавата и да можете по-лесно да го обръщате). На всеки половин час обръщайте пилето. Започнете като сложите птицата първо на едната й страна (легнала върху едното крило), после на другата, а накрая по гръб, за да получите приятно препечени гърдички. Може да пропуснете обръщането на пилето, като просто го оставите с гърдите нагоре и намалите градусите на 170 С, само трябва да имате предвид, че така може да са нужни 20-30 допълнителни  минути.

Когато пилето е готово, го оставете да почине 10-ина минути, за да могат соковете отново да се разпределят в цялото месо, а не да изтекат при разрязване. Може да прецедите сока от пилето, останал в тавата, и с него да залеете нарязаните парчета. А ако обичате кисело, може да смесите соковете на пилето с изцедения лимонов сок и малко сол.

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.