Бойко Борисов след изявлението на президента: Може да няма после ГЕРБ, но ще направим правилното за всеки човек

Политика
22.03.2020 | 15:05 ч.

"Действително е много интересно това, което се случва и доста неочаквано за мен, провели сме две срещи с прездента, с министри, щаб, всеки ден му се обаждам и му долагам направеното, новото какво е и какво правим, включително и вчера, той се обади и каза двата мотива, с които връща закона, той услужливо забрави да каже, че точките за спекулата е по предложение за БСП."

Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след изявлението на президента Румен Радев, че ще наложи вето на закона за извънредното положение.

"Те ни връщат тези предложения сега. Помним Виденовата зима, помним няколко национални катастрофи, аз му казах на президента, той каза че знае. 

Той връща заради думичката "невярна", аз му казах да пишата каквото си искат. Щабът е от експерти, без политически лица. Проф. Костов и  порф. Мутафчийски имат стара вражда, но искам всички специалисти да се използват. 

Никой не може да ни каже колко ще продължи тази пандемия, ние не искаме никой от никоя сфера да не чуем мнението на специалистите, когато са противоречиви, ще обмисляме, ще влезе и председателят на зъболеркарския съюз, защото искаме цялата палитра от специалисти. Чуваме мненито им и ги прилагаме на секундата.

При президентството всички се съгласихме, че мерките, които правителството предприема са правилните, най-навременни, най-бързи, най-точни затова ги изпълняваме така. По предписание на щаба, там където се струпват хора, ние ги забранихме.

Ние натискаме развитието на спусъка, ние си даваме време, затова го правим в името на всеки българин. За разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Един член приехме предложен от БСП и настана хаос на пазара, по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начни, по който различни хора предлагат.

Затова като ми дадоха да прочета какво е казал президентът и това което, той каза в четвъртък -  те се разминават.

Първата ни задача е да защитим здравето и живота на хората, затова забранихме събирането на много хора на едно място.

Много бизнесмени, които сега се наричат олигарси, цялата тежест да падне върху държавата, ама държавата това се всички хора. Второто след здравето, за коутое ние се грижим е нашите пенсионери, да имат за дълго време да имат пенсии. Помним когато пенсиите станах 3 долара, това беше по времето на партията на президента Радев.

Да, всички държави казват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал с колко, защото не се знае колко време това ще продължи. Изведнъж може да се окажем в много критична ситуация и още първата седмица искат да дадем пари. Сърдят се, че им казах да си продадат майбасите, нали ги видях с какви коли идват.

Няма армия, ако събереш един батальон, той ще се разболее от коронавирус. Кой се подигра с коронавируса на 3 март? Президентът Радев защо тогава не взе мерки?

Накрая да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, отколкото решава. Единственото, за което ще се използва армията е по искане на МВР, че полицаите и жандармерията ще отмалеят, социалните служби ще отмалеят, пожарникарите ще отмалеят.

Историята показва, че който така се заиграе със страховете на хората, единствено губи. Най-лесното е да освободим резервите на държавата, тоя резерв никой няма да си го занесе вкъщи, той дава допълнителна сигурност. Нека като видим за колко, месец, два, три, ако месец и половина трая тая гадост, тая коронавирус, тогава можем да се възстановим, тогава ще извадим тези пари, с кредити ли, ще го измисли, за да могат да останат парите за пенсионерите, за лекари, лаборанти, плюс новите 1000 лева, които ще преведеме, да видим къде как и точно да подпомогнем, една седмица е минало. Важно е да опазим живота и здравето на хората, дори ако трябва с по-строги мерки. Вижте другите държави, които се забавиха - Холандия, Великобритания, Италия, след това панически го направиха, каквото ние направихме.

Ние реоргазнизирахме всички мощности, малки, средни, големи. Затова съм възложил, то не се прави за един ден, сервитьори, готвачи пикола, през този период да им плащаме заплатите, да помагат на възрастните хора, като един трябва да го правим", каза още премиерът.

Той обясни, че утре в закона няма да има точка за спекулата, ще отпадне думата "невярна": "Аз каквото обещая, за разлика от президента, го правя. От кое искаме ние управляващите да се възползваме, от мъката на хората, да правиме КПП-тата, това е правилното и ще го правим докрай, може да ни няма после ГЕРБ, но ще направим правилното, което касае всеки човек. Като имаме фискален резерв, дайте да го изхаричим. Ще го изхарчим, за лекари, полицаи, социални, за всички на първа линия. Аз съм бил винаги добър стопанин, и ако има нещо добро направено, е било по време на нашето управление. Кое го уплашило, че аримята ще тръгне с танковете срещу хората? Напротив, армията да излезе в краен случай да помогне на хората, да се разнася храна ,вода лекарства, колкото повче хора са в карантина намалява броят на хората, които могат да го правят. Той е върховен главнокомандавщ, ще изпратим армията срещу кой?", емоционално повиши тон в изказа си премиерът.

"Вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой иска да се направи на популист, ето това ми причинява болка, играейки си с това кой има право да получи повече пари", обясни още премиерът и посочи, че правителството първо мисли за здравето на хората, после ще даде пари.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати