Мургавелко прибра 3 бона от възрастна жена в Русе, представил се за служител на пенсионното

Крими
12.08.2020 | 12:42 ч.

В Първо РУ е започнато разследване по сигнал за извършена измама на възрастна жена в Русе. За престъплението е постъпила информация вчера. Потърпевшата гражданка е разказала на полицаите, че близо до дома си е била заприказвана от мургав мъж, който се представил за служител на пенсионното и й дал разяснения, че има право на допълнителна пенсия в размер на 8000 лева.

Той уточнил обаче, че за да задвижи процедурата по получаването на парите, е необходимо тя първоначално да му предостави сума от 3000 лева в брой. Жената очевидно повярвала на версията на непознатия и го поканила в жилището си, където му броила 2500 лева, които била прибрала в дома си, както и още 500 лева – от получената същия ден пенсия. Щом взел трите хиляди лева, мъжът напуснал жилището с уговорката да се върне след около 15 минути с 8000 лева. След като не се върнал с обещаните пари, възрастната жена разбрала, че е станала жертва на измама и потърсила полицията.

Разследващите са документирали разказаното от нея и е започнала работа по случая, като е образувано досъдебно производство, съобщиха от ОДМВР-Русе.

От полицията отново напомнят на гражданите, че за да НЕ станат жертви на измами, е необходимо да бъдат бдителни, тъй като измамниците са изобретателни и често се представят за сътрудници или длъжностни лица, с цел да набавят за себе си финансови облаги.
Обръщаме Ви внимание, че искането на пари в брой е ясен белег за измама или корупция.
Освен по телефона, измамниците могат да ни атакуват и в директен контакт. Не забравяйте, че при извършване на проверки, справки, проучвания, засичане на сметки и други дейности с граждани, представителите на институциите трябва да се легитимират със служебни карти или други документи.
При всеки подобен съмнителен случай, е необходимо хората незабавно да се свържат със съответната институция или да сигнализират органите на реда.

 

Коментирай

Владимир Йосифов
12.08.2020 | 14:49 ч.
Старата дама има ли вина ? Наясно е, че няма как да получава 8000 лева, но е участвала в корупционна схема, доброволно. Е, има ли вина ? Тя жертва ли е или съучастник ?
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати